Szülőföldünkön, a családra alapozva magyarként megmaradni

Brüsszelben harcolni a romániai magyarságért 

Részt vettünk az RMDSZ 15. kongresszusán – Winkler Gyula hozzászólását Balta János jegyezte le.

A továbbiakban felszólaló Csoma Botond, Túros Loránd, Antal Árpád és Hegedűs Csilla után Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének az elnöke üdvözlő szavait követően a magyar szórványközösségeknek az életére tért ki. Azok identitásának, kultúrájának a megőrzésében sokkal többet, kitartóbban kell dolgozniuk, mint a magyar többségű településeken. Állításának a szemléltetésére a Hunyad megyei magyarságot emelte ki. Az RMDSZ szórványprogramja megkönnyíti a szórványban élő magyarok vagy magyar származásúaknak az identitásuk, az anyanyelvű kultúrájuknak a megőrzését. Mert a minden magyar számít szállóige nálunk, a szórványban hatványozottan érvényes. A szórványnak a meghatározása tulajdonképpen még nincs véglegesítve, de legfontosabb: az ilyen körülmények között élő magyarok külső támogatásra szorulnak anyanyelvű kultúrájuknak a megtartásában. „A szórványmagyarok képviselőjeként mindezt kötelességemnek érzem e fórumon elmondani, illetve megköszönni, amiért az elmúlt időszakban segítettek a megmaradásunkban. Nálunk kiemelten fontos szerepük van a különböző felekezeteknek is, hiszen azok is az RMDSZ-szel karöltve tudják megtartani magyar híveiket. Megragadom az alkalmat megköszönni Magyarország Kormányának, amiért a honosítással párhuzamosan kiemelten támogatják a szórványvidékeken élő anyanyelvű oktatást és programokat. Akik nem szórványban élnek, talán nem is tudják teljes mélységében megérteni annak a fontosságát, ha hozzánk ellátogat az anyaország egyik minisztere vagy megbízottja, aki megerősíti az RMDSZ-es tisztségviselőket, valamint a magyar kultúraszervezőket. Köszönet a magyar szakmai szervezeteknek, kiemelten a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségnek, amelynek vezetősége, tagsága számára a szórványban zajló anyanyelvű oktatás kiemelten fontos. Ugyancsak köszönet a székelyföldi közösségeknek, akik szintén sokat tesznek a szórványban élőkkel való együttműködés terén.

Az RMDSZ kongresszus kiemelt alkalom, hiszen itt a bukaresti és a brüsszeli képviselőink megbízhatóságát a román pártok vezetői is elismerik, méltatják. Az itthonról látható brüsszeli konfrontáció a gazdasági érdekeknek az uralására megy ki, fel lehetne itt sorolni számos európai programot, de a következő időszakban a digitális és a zöld háztartásról fogunk a legtöbbet vitatkozni, sőt harcolni az Európai Parlamentben. Magam arról álmodom, azt szeretném, ha az Európai Parlamentben nem kettős, hanem hármas átállásról vitatkoznánk: legyen egy zöld, fenntartható átállás, de annak a közép-kelet-európai országok ne legyenek a vesztesei, hanem kedvezményes feltételek biztosításával mi is a nyertesei lehessünk.

E munkához mindenkinek sok sikert, kitartást kívánok” – zárta szabadon hozzászólását Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének az elnöke.

Nyugati Jelen