Szülőföldünk jóléte a cél

Fotó: Kocsis B. János

Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye

Lehetőségem volt tavaly meglátogatni Kovászna megyét, így tanúsíthatom, hogy Románia ezen része gyönyörű – vezette fel az Európa Tanács székhelyén Háromszék bemutatkozó eseményét Anders Knape, az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke. Kovászna Megye Tanácsa április 2-án és 3-án, Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával Értékek mentén címmel mutatta be a megye jellegzetes népi kulturális örökségét. A kiállítás megnyitójának házigazdája Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke volt, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.

A mi szülőföldünk, Háromszék ezer éve az európai kultúra része, száz éve tartozik Romániához, többségében magyarok lakta vidék. A mai este a magyar és a román népi kultúrából is kapnak ízelítőt, nem véletlen, hogy mindkét nemzetiség értékeit elhoztuk a német-francia megbékélés fővárosába, hiszen Kovászna megye lakossága 72 százalék magyar, 22 százalék román nemzetiségű” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint kiemelte, Európában számos hasonló etnikai összetételű régióban megtalálták a helyes megoldást a többség és a kisebbség békés viszonyára. „Mi is ezt szeretnénk. Követendő jó példának tekintjük Dél-Tirolt Olaszországban, a belgiumi németek területi autonómiáját, de ugyanígy Brüsszel teljesen kétnyelvű közigazgatási rendszerét, hogy csak három példát mondjak. Az etnikai béke mindenhol gazdasági fellendülést is hozott. Mi is azt szeretnénk, hogy jobban és békében éljünk szülőföldünkön, nemzetiségtől függetlenül. Ezért is, számunkra kiemelten fontosak az Európa Tanács ajánlásai és jelentései, amelyek például a regionális hivatalos nyelvek elfogadását szorgalmazzák a hozzánk hasonló régiókban” – hangsúlyozta a tanácselnök.

Szülőföldünk Románia szívében van, egy olyan vidéken, amelyet vendégszerető, békés emberek laknak, akik őrzik kulturális és nemzeti értékeiket és akik szívesen látják az odalátogatókat. Jöjjenek el hozzánk, Kovászna megyébe!” – fordult a helyi és regionális választott tisztségviselőkhöz Tamás Sándor, meghívva Háromszékre a jelenlevőket.

Az Európai Parlament tagjaként, az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselőjeként elkötelezetten veszek részt Európa jövőjéről szóló vitában. Ennek megfelelően egy olyan őshonos nemzeti kisebbség perspektíváját tudom megosztani önökkel, amely évszázadok óta él szülőföldjén: Erdély / Transilvania / Siebenbürgen, Romániában” – köszöntötte a kongresszus tagjait Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője. „A mi európai uniós jövőképünk a nemzetek, régiók és közösségek unióját feltételezi. Ennek a víziónak talán a legfontosabb eleme a régiók Európája. (…) Mi, a magunk során, erőfeszítéseket teszünk, hogy Erdély, ezen belül Székelyföld fejlődjön, legyen jólét, béke és etnikumok között harmonikus együttélés” – nyomatékosított az EP-képviselő. Mint kifejtette, nagyra értékelik az Európa Tanács és az Európai Unió intézményei közötti együttműködést, ugyanakkor sürgetik az EU-t, hogy tegyen meg mindent az őshonos kisebbségek védelme érdekében, hogy tagállami szinten kötelező érvényű legyen a kisebbségek jogainak védelme. „Arra törekszünk, hogy az Európa Tanácsnak a kisebbségek védelmére vonatkozó ajánlásait és a kapcsolódó normatívákat foglalják bele az Európai Unió jogrendszerébe. Ez az a célkitűzés, amelyet a mai rendezvényünkkel is nyomatékosítani szeretnénk, és amelyet az európai parlamenti tevékenységem során mindig is szem előtt tartottam. Meggyőződésem, hogy fontos megerősíteni az Európa Tanács és testületei, illetve az Európai Parlament közötti kapcsolatot” – emelte ki Winkler Gyula.

Nagy tapssal köszönték meg a jelenlevők a Művészeti és Népiskola diákjainak és tanárainak rövid előadását, akik kalotaszegi magyar és marosi román táncokat mutattak be, majd spontán módon táncház alakult ki az ülésterem előtt.  A jelenlevők árkosi mézeskalácsát, tepertyűs pogácsát, Kézdi sajtot, házicsokoládét, Potio Nobilis pálinkát, ásvány- és gyógyvizeket kóstolhattak, míg a standon festett bútorokat, népi mesterségeket ismertető pannókat, eredeti felsőrákosi népviseletet tekinthettek meg a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Kovászna Megye Tanácsának küldöttségében RMDSZ-es, MPP-és, EMNP-és tanácsosok, illetve a román frakció képviselői is részt vettek.