Szükség van a feltörekvő fiatal vállalkozókra

Nagy szüksége lenne az erdélyi társadalomnak feltörekvő fiatal vállalkozókra, ezért is tartja fontosnak, hogy minden pályázási, továbbképzési lehetőségről tájékoztassa az erdélyi ifjúságot, fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak szóló csereprogramjáról gyakornoka, Rácz Laura állított össze online kiadványt.

Meggyőződésem, hogy fontosabb, mint valaha, hogy minél több olyan fiatal legyen Erdélyben, amely bátran mer és tud vállalkozni. Nemcsak kreativitás kell az innovatív ötletek fejlesztésére, hanem tudás is szükséges ahhoz, hogy az álmokat tényleges termékekké vagy szolgáltatásokká tudják alakítani. Sajnálatos módon a hazai oktatási rendszer nem fektet elegendő hangsúlyt erre, holott igencsak szüksége lenne az erdélyi társadalomnak feltörekvő fiatal vállalkozókra. Ennek ellenére, azt mondom, hogy szerencsés a mai ifjúság, hiszen az uniónak számos olyan programja van, amely segíti a vállalkozó szellemű fiatalokat” – fejtette ki Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselő osztrák kollegájával közösen részt vett az Erasmus fiatal vállalkozóknak program kidolgozásában, amely az Európai Néppárt gazdasági szervezetében, a SME Europe-ban kialakított kezdeményezésként indult útjára.

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak (Erasmus for Young Entrepreneurs) egy határokon átnyúló csereprogram, amely kezdő vállalkozóknak vagy saját vállalkozást tervezőknek nyújt anyagi támogatást és szakmai ismeretszerzési lehetőséget. A programban részt vevők más országokban működő vállalkozások szakembereitől tanulhatnak

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a fiatalok külföldön is gyűjtsenek értékes tapasztalatokat. Ezáltal szélesedhet a látókörük, új, más perspektívákat ismerhetnek meg, és olyan lehetőségek mentén fejlődhetnek szakmailag, amelyek a saját országukban nem biztos, hogy rendelkezésre állnak. Nagy szükség van a feltörekvő fiatal vállalkozókra és a jó mentorokra. Emellett kulcsfontosságú, hogy innovatív, társadalomfejlesztő ötleteket vigyünk haza az EU-ból Erdélybe, és a fenntartható fejlődés kezdeményezői és oszlopai legyünk” – vallja Rácz Laura, aki fiatal közgazdászként vett részt Winkler Gyula és a MIÉRT gyakornoki programjában.

Az online kiadvány a konkrét információk mellett hazai lehetőségeket is ismertet, valamint a programban már résztvevő fiatal vállalkozók tapasztalatairól is beszámol. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak csereprogram című kiadvány online elérhető Winkler Gyula EP-képviselő honlapján.