Szórványkonferencia Brüsszelben

Szórványkonferenciát szerveztek június utolsó hetében az Európai Parlamentben. Winkler Gyula EP-képviselő meghívására Brüsszelbe érkezett az RMDSZ mintegy félszáz tisztségviselője, munkatársa, akik szórványterületen tevékenykednek.

Változatos programot állítottak össze annak az ötven fős delegációnak, amelynek tagjai a brüsszeli zórványkonferencián vettek részt.

„A mi szülőföldünk, Erdély, Bánság és a Partium, Székelyföld és a szórványvidékek egyaránt európai régiók, tehát egyenrangúak az unió többi régiójával. Mi, az RMDSZ EP-képviselői azért dolgozunk az európai törvényhozásban, hogy fejlődjön a mi szülőföldünk és gyarapodjanak a mi közösségein” – emelte ki Winkler Gyula a konferencia házigazdájaként.

2024 olyan választási év, amely nagy kihívás elé helyezi az RMDSZ-t a szórványban is, hiszen nyolc hónap leforgása alatt négy választási megmérettetésen kell helyt állni. Már leszögezték, hogy 2024. június 9-én európai parlamenti választásokat szerveznek, majd ezután következnek az önkormányzati, parlamenti és államelnök választások. Zárnunk kell sorainkat a szórványban, hogy jobb eredményt érjünk el, mint 2020-ban. Ezért a felkészülést komolyan vesszük, erről is sokat beszéltünk a konferencián” – számolt be az EP-képviselő.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségét Horváth Anna ügyvezető alelnök, a Nemzetpolitikai Államtitkárságot pedig Brendus Réka főosztályvezető képviselte.