Szóljanak Európáról az európai parlamenti választások

A májusi európai parlamenti választások szóljanak Európáról és ne a 28 tagállam különbözõ, belsõ politikai témái uralják – fogalmazta meg aggályait hétfõi, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula. “Az Európai Parlamentben gyakran merült fel az elmúlt idõszakban, hogy a májusi EP-választás legyen valóban európai. (…) Európai választások az Európai Parlamentért, ez kellene, hogy legyen a jelszavunk, nem pedig 28 különbözõ nemzeti kampány, amely belsõ politikai harcok mentén zajlana” – fejtette ki az RMDSZ EP-képviselõje, aki emlékeztetett, hogy úgy az EP-nek, mint a Velencei Bizottságnak vannak ajánlásai annak kapcsán, hogy nem javallott összekapcsolni az európai választást nemzeti választással, de ugyanakkor azt is leszögezik, hogy az EP-választás megszervezése tagállamok hatáskörébe tartozik.

Ez az elsõ alkalom, hogy a nagy európai pártcsaládok megnevezik még a kampány elõtt jelöltjüket az Európai Bizottság élére. “Az Európai Néppárt például Dublinban, a március 6-án és 7-én zajló tisztújító kongresszusán dönti el, hogy kit jelöl az EB élére. Többek között, az Eurogroup, azaz az euró-övezeti pénzügyminiszterek csoportjának volt elnöke, Jean-Claude Juncker ex-luxemburgi kormányfõ nevét lehet hallani, mint esélyes néppárti jelölt. A európai szocialisták várhatóan Martin Schulz német politikust, az EP jelenlegi elnökét jelölik. Minden bizonnyal a liberálisoknak is lesz jelöltjük, valamint az újkeletû euroszkeptikus csoportosulásnak is. Mindenképpen azon van a hangsúly, hogy az EB következõ elnöke nem egy kalapból elõszedett politikus lesz, hanem egy olyan közéleti személyiség, akit az európaiak is megismernek novemberig, amikor az Európai Parlament megszavazza az új európai fõbiztost és csapatát” – magyarázta el Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselõje ugyanakkor ismertette a legújabb Eurostat felmérés eredményei, amely szerint Romániában 2013-ban a lakosság 47 százaléka, a 15 és 30 év közötti fiatalok 57 százaléka bízott az Európai Unió vezetõségében és az európai megoldásokban. “Az EU iránti bizalom növekedik országunkban, ami mindenképpen örömteli hír” – értékelte a közvélemény-kutatás eredményét Winkler Gyula.