Szeptemberben ismét Hunyad Megyei Magyar Napok

Idén 13. alkalommal ünnepel a dél-erdélyi szórványmagyarság a Hunyad Megyei Magyar Napokon. A szeptember 15-25. között sorra kerülő rendezvénysorozat ebben az évben 9 településen zajlik, kiemelt helyszíne Marosillye, csatlakozva a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium jubileumi ünnepéhez.

Több mint negyven programponttal várják a 10 nap alatt az érdeklődőket a Hunyad Megyei Magyar Napokon, többek között ekkor kerül sor a reneszánsz kastélyfesztiválra, átadják a 2022-es évi Barcsay Ákos Hunyad megyei közéleti díjakat. Szeptember 17-én, szombat délután, Déván, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján, részt vesz Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes, az RMDSZ elnöke. Természetesen érkeznek fellépők Magyarországról, Székelyföldről, változatos kulturális-szabadidős programsort kínálva. Ez alkalommal Hunyadi János szobrot avatnak Vajdahunyadon, a Magyar Ház udvarán.

Egy rendezvényszervezőnek a munkáját talán legjobban egy cukrászéhoz tudnám hasonlítani: ahogy a cukrász is tudása legjavát ötvözi a legjobb alapanyagokkal, hogy vendégeit minél színesebb és ízletesebb süteményekkel szolgálja ki, úgy nekünk is az a célunk, hogy a Hunyad megyei magyarok minél változatosabb, minőségi programok között válogathassanak. A műsorokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály, fiatalok is és idősebbek is megtalálhassák az igényeiknek és érdeklődésüknek megfelelőt” – emelte ki Kocsis Attila, a Hunyad Megyei Magyar Napok főszervezője.

A nagyenyedi és Fehér megyei barátainkkal való összetartás jegyében idén a Hunyad Megyei Magyar Napok tematikája Bethlen Gábor erdélyi fejedelem köré épül. Kevesen tudják, hogy iskolaalapító Bethlen Gábor fejedelmünk szülőfaluja, Marosillye Hunyad megyében található, éppen ezért idén kiemelt helyszínként reneszánsznapot szervezünk a Veres bástyánál.  Ezt a tematikát azért is tartom fontosnak, mert a magyar napok szervezésében a testvérkapcsolatok mindig is jelentőségteljesek voltak. Ilyenkor együtt ünnepel a Hunyad Megyei magyarság az anyaországi és erdélyi testvérközösségeivel és most ez a sor kiegészül a Fehér Megyei magyarsággal” – nyomatékosított Winkler Gyula.

Marosillye mellett Déván, Vajdahunyadon, Petrillán, Lupényban, Piskitelepen, Brádon, Lozsádon és Pusztakalán-Sztrigyszentgyörgyön szerveznek eseményeket a Hunyad Megyei Magyar Napok keretében. A magyar és román közösséget családi és ifjúsági programokkal, szabadtéri rendezvényekkel, vásárokkal, gasztronómiai hagyományőrző programokkal, gyerekeknek szóló eseményekkel, sportrendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal várják a rendezvényre. A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat kiemelt támogatói a Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, Déva, Vajdahunyad, Petrozsény, Lupény és Piski önkormányzatai.

A teljes program megtalálható ITT.