Székely termék az európai legjobb gyakorlatok között

Az európai legjobb gyakorlatok megismerése rengeteget segíthet abban, hogy otthon jobban hatékonyabban tudjuk tevékenységünket megszervezni, de a fordítottja is érvényes, nem tudunk támogatást szerezni elképzeléseinknek, érvényt szerezni javaslatainknak, ha nem ismernek minket itt, Brüsszelben – emelte ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben, ahol a Hargita Megye Tanácsa által szervezett műhelymunka házigazdája volt. A Válaszd a helyit – fenntartható élelmiszerpolitika legjobb helyi gyakorlatai címmel tartott workshop a régiók és városok európai hetének része volt.

Itt kell lenni az Anna Panna babával, a székely termékekkel, be kell mutatni értékeinket és célkitűzéseinket. A mai nap előadásainak vezérfonala a társulások szükségessége volt, az együttműködésre, társulásra alapozták  azok a modelleket, amelyek sikeresek például Dél-Tirolban vagy Magyarországon, ahol a helyi gazdák támogatási rendszere működőképes. Nekünk Erdélyben nem kell a spanyolviaszt feltalálni, hanem érdemes átvenni Európából a működő példákat, itthon életbe ültetni, uniós támogatást szerezve hozzá” – fogalmazott Winkler Gyula, aki emlékeztetett, Hargita Megye Tanácsa többedszer van jelen a Régiók  Bizottsága által szervezett nyílt héten.

 

https://youtu.be/znmhxKQyu9E

 

A szervező intézményt képviselve köszöntötte a jelenlevőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Székely terméket ismertette. A műhelymunkán részt vett Sógor Csaba és Daniel Buda EP-képviselő is. A különböző európai régiók és megyék képviselőinek részvételével zajló eseményen az uniós szintű, fenntartható élelmiszerpolitikáról, a helyi gazdák támogatásáról, a helyben megtermelt, jó minőségű élelmiszer fontosságáról esett szó,  hatékonyan működő helyi kezdeményezéseket mutattak be. A műhelymunka résztvevői javaslatot tettek egy interregionális munkacsoportot létrehozására a Régiók Bizottságában, amely fenntartható élelmiszerpolitikát szorgalmaz az EU szintjén.