Szeben megye az idei Magyar Szórvány Napjának házigazdája

November 15-én negyedik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Szórvány Napját, ebbõl a szempontból is kitûnõ az idõzítése a MIÉRT Szórványkonferenciájának – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szombaton Kalotaszentkirályon. Az EP-képviselõ Szabó József MIÉRT-elnök és Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettesének meghívására érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet hétvégi rendezvényére, melynek témája a nagyvárosi szórvány volt.

A szimbolikus alkalmak fontosak a közösség számára, hiszen az összefogást a felelõsségérzetet erõsítik. Ez volt az egyik elgondolás, amely arra késztette az RMDSZ-t, hogy a nagyváradi kongresszusán, 2011 februárjában határozatot fogadjon el a Magyar Szórvány Napjáról, amelyet november 15-én tartunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján” – mondta el Winkler Gyula. Ez az a nap “amikor a magyar nemzet jobban odafigyel a szórványmagyarságra, rendezvények, híradások, elõadások, konferenciák, közösségépítõ programok révén“, idézte az EP-képviselõ a kongresszusi határozatot, majd kitért arra is, hogy a szórványnap megünneplése a székely-szórvány együttmûködés gyümölcse, hiszen a kezdeményezést háromszéki és vajdahunyadi közösségépítõk és politikusok fogalmazták meg elõször. “Déva, Brassó és Nagyenyed után most Medgyes és Nagyszeben lesz a házigazdája az erdélyi központi rendezvényeknek jövõ szombaton. A Medgyesen sorra kerülõ konferencia napirendjén szórványoktatási kérdések és Szeben megyei magyar közösséget bemutató elõadások szerepelnek. Az esemény szervezõi az RMDSZ Szeben megyei szervezete és a Szövetség Fõtitkársága. A rendezvény díszmeghívottja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Seszták Miklós, a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere. Tavalytól a Magyar Állandó Értekezlet szórvány-szakbizottságának döntése értelmében az egész Kárpát-medencében megünneplik a Magyar Szórvány Napját november 15-én” – ismertette Winkler Gyula. Szerinte a szórványnap nemcsak ünneplésre, de számvetésre is alkalmat teremt. “Ilyenkor áttekintjük az RMDSZ szórványcselekvési tervének programjait, az eredmények mellett a további teendõket is számba vesszük. A Kárpát-medencei dimenzió pedig természetes, hiszen az identitásvesztés megfékezése, a szórványközösségek megerõsítése mindenütt a Kárpát-medencében egyformán fontos és a nemzetpolitika nélkülözhetetlen eleme” – hangsúlyozta.

Winkler Gyula elõadását három részre tagolta, a Magyar Szórvány Napjának története és jelentõsége mellett beszélt az RMDSZ szórvány cselekvési tervérõl és a nagyvárosi szórványközösségek kérdésérõl is. Moderátor Geréd Imre, kolozsvári  önkormányzati képviselõ volt. A MIÉRT szórványkonferenciáján szombat délelõtt elõadást tartott még Molnár Zsolt, Temes megyei parlamenti képviselõ Ambrus Zsombor moderálásával.