Szabadságszerető közösségnek van csak jövője

Az 1956-os magyar forradalom sokatmondó és jelentőségteljes volt nemcsak az ország határain belül, hanem itt, Erdélyben, a Kárpát-medencében és világszinten egyaránt, de különösen fontos volt a kommunista láger országaiban, mert elsőként jelezte, hogy a kommunizmus megdönthető – fogalmazott Winkler Gyula vasárnap délelőtt Szászmedgyesen, ahol a református templomban tartottak megemlékező istentiszteletet.

Jelentőségteljes volt 1956, mert megmutatta, hogy a kommunizmus megbuktatható, kimondta bátran és hangosan, hogy az emberarcú szörnyeteg csak elnyomással, tankok és fegyverek erejével, hazugsággal, börtönökkel, kínzókamrákkal képes a hatalmát megőrizni. Az `56-os magyar forradalom morális győzelmet aratott. Nyilván nem feledhetjük hogy az ötvenhatosok tragédiája, az emigrációs hullám, a kétségbeesés, a látszólagos és ideiglenes reményvesztetés mind megtörtént. Mindezek ellenére eszmei, morális szempontból mégis győzött az `56-os magyar forradalom, elsőként jelezve, hogy a kommunizmus megdönthető, ezáltal arra ösztönözte a többi közép-európai nemzetet, hogy megpróbálja lerázni a kommunizmus igáját, hogy megbuktassa a diktatúrát, hogy visszaszerezze ellopott szabadságát” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Amikor így összegyűlünk tisztelegni és emlékezni, ide kívánkozik a kérdés, hogy a fiatalok, akik 1990-ben jöttek világra, vagy a 2000-ben születettek, tudják-e, értik-e, átérzik-e 1956 jelentőségét? A mi felelősségünk többet tenni azért, hogy mai fiatalok és a jövő nemzedékei megismerjék a múltat. Az utánunk következő generációkkal nekünk kell megszerettetni a szabadságot. Megértetni velük, hogy szabadság nélkül nincs sem jólét, sem jövő, hogy a diktatúrában nincs emberi méltóság. (…) Szabadságszerető nemzetnek és közösségnek van csak jövője” – mutatott rá az `56-os magyar forradalom mai is fontos üzenetére Winkler Gyula.

Az ünnepi istentiszteletet követően a medgyesi magyar közösség tagjai és a vendégek megkoszorúzták a tíz évvel ezelőtt felavatott, a helyi 56-osok emlékére faragott kopjafát. A rendezvényen a Báthory István Általános Iskola diákjai ünnepi műsort mutattak be. Ünnepi beszédet mondott Balázsi Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke és Csige Sándor, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja köszöntötte az egybegyűlteket. Az esemény része a 19. Szeben Megyei Magyar Napoknak, a nagy múlttal rendelkező rendezvénysorozat idén október 14-29 között zajlik.