Szabadság és művészet határok nélkül

Kedd este nyílt meg az Európai Parlamentben a Szabadság és mûvészet határok nélkül címû kortárs mûvészeti kiállítás. A nagyenyedi Inter-Art Alapítvány által szervezett tárlat Winkler Gyula és Sógor Csaba meghívására érkezett Brüsszelbe.

A kiállítás ötvenkét országból származó nyolcvankét képzõmûvész alkotását összesíti. Tizenhat, öt országból származó, tizenhat év alatti fiatal mûvész munkáját is tartalmazza, amelyek az évek folyamán a nagyenyedi alapítvány nemzetközi alkotótáborában születtek. A tárlat az ENSZ New York-i székháza, Bécs, Vichy és Rabat után most Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe érkezett, méltó hírnökeként az Inter-Art Alapítvány keretében zajló, a kortárs mûvészet népszerûsítéséért folytatott munkának.      

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje megnyitóbeszédében méltatta a Szabadság és mûvészet határok nélkül címû tárlat eredményeit, kiemelve: “ez a kezdeményezés is tanúsítja, hogy a multikulturális szellemiség ma is élõ a nagy múltú településen. Nagyenyed európai gondolkodású, erdélyi város, amely a mûvészeten keresztül bekapcsolódik a nagyvilágba“. Az EP-képviselõ elmondta, örömmel kapcsolódott be a tárlat megszervezésébe, különösen, hogy családjának nagyenyedi gyökerei vannak.
 
Kelemen Hunor RMDSZ elnök üzenetét Hegedüs Csilla fõtitkárhelyettes tolmácsolta, rámutatva, hogy az Inter-Art Alapítvány munkatársai és a mûvészek valódi kulturális nagykövetek, akik az Európai Parlamentben egy európai ország európai üzenetét közvetítik.

Nagyenyed – Aiud – Strassburg am Mieresch  az a város Erdélyben, ahol 1622 óta egyetemi központ létezik, öcséim is itt tanultak, a nagyenyedi református kollégiumban. A város múltja egyben Erdély hányatott múltját is magában hordozza. Amit nem tudunk helyreigazítani történészként, vagy akár a jelen gondjait politikusként, néha a mûvészeknek jobban sikerül: összehozni, kibékíteni embereket, korokat; ezért ajánljuk ezt a kiállítást megnézésre” – fogalmazott Sógor Csaba EP-képviselõ.

Az Inter-Art jelenség egy 18 évvel ezelõtti álomból vált valósággá és nõtte ki magát azoknak a mûvészeknek a lelkébõl, akik hittek benne. Alapítványunk célja a kortárs mûvészet népszerûsítése nemzetközi szinten, ezáltal pedig hidat építeni nemzetek és országok között. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ma itt lehetünk az Európai Parlamentben, az EU legfontosabb intézményében” – mondta Balog István, az alapítvány elnöke  a megnyitón.

Ioan Hãdãrig költõ, az Inter-Art Alapítvány ügyvezetõ igazgatója ismertette a Szabadság és mûvészet határok nélkül címû tárlat koncepcióját, amely a képzõmûvészet, költészet és zene hármasára épült. Az igazgató bemutatta évente megszervezett nemzetközi alkotótáborukat, hangsúlyozva, olyan mûvészeket láttak vendégül, akiknek munkái az ENSZ New York-i székhelyén, a washingtoni Woodrow Wilson Központban, vagy a bécsi, Vichy-i, Bombay-i, rabati galériákban tekinthetõ meg.

A kiállításon mutatták be Ioan Hãdãrig, román-francia, kétnyelvû Poemul tãcerii – Poème du silence címû verseskötetét. A könyvhöz tartozik az Almost Dream címû zenei CD, amely Ioan Hãdãrig megzenésített verseit tartalmazza a Szongoth Emilia és Marius Moga alkotta Melodis Folk feldolgozásában, akik a megnyitón el is játszották néhány zenedarabjukat.

A kiállítás megnyitóját borkóstoló követte, amelyen Nagyenyed borkultúráját, annak évszázados hagyományait mutatták be.