Szabadság és biztonság

Méltósággal és példás összefogásban ünnepelték meg március 15-ét a Hunyad megyei magyarok. Hagyományosan Piskin, a legendás csata emlékhelyén kezdődtek a megemlékezések.

A római katolikus templomkertben, a piski csata emlékére felállított obeliszknél tartották a nyitóünnepséget, melyen dévai vendégek és a város román vezetősége is részt vet a helyi közösség mellett.

Egyenlőség, szabadság, testvériség, zúgott Európa 175 évvel ezelőtt. Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés! indították a márciusi ifjak a tizenkét pont kiáltványát. Soha el nem avul, mindig szívünkhöz szól, mindig aktuális és jelentőségteljes” – idézte fel ünnepi beszédében Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

Miről szól tehát számunkra ma, válságos idők közepette a márciusi üzenet? Szabadság és biztonság! Ez az aktuális üzenet. Az lehet csak szabad, aki biztonságban érzi magát. Az RMDSZ kormányzati munkája éppen a biztonságot hozza a közösségnek, a magyar családoknak Erdély szerte. Nincs ez másképpen a dél-erdélyi szórványban sem. A közösségért kormányzunk, azért, hogy itthon, a szülőföldön élhessünk szabadon, biztonságban méltó életet magyarként” – hangsúlyozta az elöljáró.

Március 15-én Piski után az ünneplő közösség Déván, a Téglás Gábor Iskolaközpontban tekinthette meg a diákok ünnepi műsorát.

Délután a dévai magyarok a református templomban gyülekeztek, majd közösen vonultak a református temetőhöz, ahol az ünnepséget tartották. Az ünnepség végén református temetőben felállított 1848-as hősök emlékművénél és a római katolikus temetőben lévő emlékoszlopnál helyezték el a kegyelet virágait.

A Zsil-völgyében Petrozsényban és Lupényban tartottak ünnepi megemlékezést, ahol Széll Lőrincz alprefektus, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Kacsó-Doboly Izabella Mária, a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.