Strasbourgban is ismertetik az erdélyi lelkiismereti szabadság és vallási türelem örökségét

Brüsszel után Strasbourgban is bemutatták Az erdélyi lelkiismereti szabadság és vallási türelem öröksége című kiállítást, amely a nemzetközi közönség számára az 1568-as tordai országgyűlés jelentőségéről és az unitárius egyház megalakulásáról nyújt átfogó képet.

Sógor Csaba, Winkler Gyula és Tőkés László európai parlamenti képviselők idén januárban szerveztek Brüsszelben, az erdélyi vallásszabadságot kimondó tordai országgyűlés témájában a Magyar Unitárius Egyházzal közös konferenciát. Ez az esemény adott alkalmat arra, hogy a Magyar Unitárius Egyház vezetői átnyújthassák Mairead McGuinness, az Európai Parlament vallásügyekért is felelős alelnöke részére az erdélyi egyházak közös kezdeményezését, amelynek célja, hogy a tordai országgyűlés jelentőségét az Európai Parlament is elismerje. A januári esemény kísérőprogramja volt a témát ismertető kétnyelvű – angol, magyar – kiállítás is, amely most tovább folytatva útját, március 12-én Strasbourgba is eljutott.

A strasbourgi kiállítás-megnyitón a tárlatot Gyerő Dávid főjegyző, az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsának elnöke, valamint Bálint Róbert Zoltán, a Magyar Unitárius Egyház közigazgatási előadótanácsosa ismertette.

Ma, amikor a papíron létező jogok érvényesítéséért minden nap meg kell küzdenünk, jó visszaemlékeznünk arra, hogy a szabad vallásgyakorlás tekintetében Erdély élen járt és példát mutatott azáltal, hogy választ adott kora össztársadalmi problémájára” – mondta Sógor Csaba a kiállítás megnyitóján. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kiemelte: idén a vallásszabadság 450. évfordulója egybeesik egy másik fontos jubileumi emléknappal, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójával. „Egy nemzet életében e két eseménynek a jelentősége nem függetleníthető egymástól, hiszen a vallási tolerancia és lelkiismereti szabadság nem szakítható el a nemzeti szabadságtól. Ez a kétféle szabadság egy szabad nemzet életében ma is egybefügg és összekapcsolódik” – nyomatékosított Sógor Csaba.

Az Európai Unió bővülésével, amikor az EU-15 előbb EU-25, majd EU-27, végül EU-28 lett, nagymértékben nőtt az Unió sokszínűsége is. Közép- és Kelet-Európából sok olyan nemzet és közösség csatlakozott, amelynek tagjai nemcsak nyelvüket, kultúrájukat hozták magukkal, hanem a keresztyén értékrendet is. A vallási türelem és a lelkiismereti szabadság, amelyet a tordai országgyűlés hagyott nekünk, erdélyieknek és egész Európának örökségül, szilárd alapja az Európai Uniónak. Enélkül mi, Közép-és Kelet-Európában élők el sem képzelhetjük az EU jövőjét” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő, kiemelve a vallásszabadság, tolerancia fontosságát.

A megnyitót borkóstoló követte, az erdélyi képviselők meghívására ezúttal a Szilágy megyei Kárásztelek Pezsgőpincészet termékeit kóstolhatta meg a strasbourgi közönség.