Strasbourg mintájára legyen Arad a magyar-román megbékélés fővárosa

foto: aradinap.ro


Az aradi Szabadság-szobor meggyalázásáról az Európai Parlamentben

Az aradi Szabadság-szobor meggyalázásáról és a magyar-román megbékélésrõl beszélt Winkler Gyula hétfõn késõ este Strasbourgban, ahol a héten az Európai Parlament plénuma ülésezik. Politikai nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy három hét telt el azóta, hogy mindmáig büntetlen tettesek Aradon meggyalázták a tizenhárom vértanú emlékét õrzõ Szabadság-szobrot.

“Súlyos cselekedettrõl van szó, hiszen a Szabadság-szobor nemcsak a magyarság egyik kiemelkedõ mûalkotása, hanem már több mint egy évtizede annak a szimbolikus térnek a méltó ékessége, amelyet a Megbékélés Parkjának neveztek el azért, hogy a magyar-román történelmi megbékélés üzenetét hirdesse. Határozottan elítélem az aradi szoborgyalázást itt, az Európai Parlament aulájában, Strasbourgban, a francia-német megbékélés fõvárosában. Arad történelmi városa, Románia nyugati határán, nem lehet az interetnikus viszály városa! Strasbourg mintájára Arad a magyar-román megbékélés fõvárosa kell hogy legyen, példát mutatva a kölcsönös tiszteletbõl, a toleranciából, a szélsõségek és a szélsõségesek elutasításából” – hangsúlyozta Winkler Gyula az  Európai Parlament plénuma elõtt.

Mint ismeretes, február közepén, Aradon három álarcos fiatal fényes nappal fújta le piros, sárga és kék festékspray-jel a 13 vértanú közül hatnak a dombormûvét, és írt fel gyalázkodó szöveget a talapzatra. A Szabadság-szobrot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Közel nyolcvan év után 2004-ben sikerült köztérre visszaállítani. Sajnálatos módon a restaurált  szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.