Sikeres székelyföldi jelenlét Brüsszelben – Nyílt napok a Régiók Bizottságánál

A közelgõ Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklõdõk elõtt, idén az uniós nyílt napokat szombaton, május 4-én tartották meg Brüsszelben. Ez alkalommal el lehetett látogatni az európai régióknak helyet adó épületbe is.

A Régiók Bizottságánál Hargita és Kovászna megye egy-egy standdal képviselte Székelyföldet, a küldöttségek Fejér László Ödön, Kovászna megyei parlamenti képviselõ és Barti Tihamér, Hargita megyei tanácsos részvételével mutatták be az érdeklõdõknek a térség gazdasági és turisztikai potenciálját, természeti adottságait. Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje is felkereste szombaton a Régiók Bizottságánál a székelyföldi standokat.

“Székelyföld megismertetése, népszerûsítése szempontjából fontosnak tartom a két székely megyei önkormányzat jelenlétét a Régiók Bizottsága által megszervezett nyílt napokon. Az Európai Unió a nyitottságról, a kezdeményezõkészségrõl szól, meg kell ismertetnünk szülõföldünket, közösségünket, hogy a jövõrõl szóló törekvéseinkhez európai támogatást tudjunk szerezni. Nagy mértékben errõl szól a mi munkánk is az Európai Parlamentben, és errõl szól most Hargita Megye Tanácsának és Kovászna Megye Tanácsának brüsszeli jelenléte. Remélem, hogy a jövõben európai képviseleti tevékenységünk egyre sokrétûbb, tartalmasabb, sokszínûbb lesz, mert Székelyföldnek, Erdélynek, a romániai magyar közösségnek minden olyan európai rendezvényen jelen kell lennie, ahol törekvéseinknek támogatást tudunk szerezni” – értékelte a székelyföldi jelenlét súlyát az uniós nyílt napokon Winkler Gyula.

A székelyföldi standok kínálatát nagy érdeklõdés övezte, az Európa minden részérõl érkezõ látogatókat nemcsak a két megye turisztikai kínálata érdekelte, hanem a székely jellegzetességekre is kíváncsiak voltak, szívesen megkóstolták a gasztronómiai ínyencségeket, jól fogyott a házi kenyér, a sajt, a kolbász, amelyet köményes és áfonyapálinkával öblítettek le. A Hargita és Kovászna megyei tanács küldöttsége a helyszínen angol és francia nyelven tájékoztatta az érdeklõdõket, de tartalmas és minõségi, a térséget bemutató, népszerûsítõ szóróanyaggal is ellátták a látogatókat.

A szombati rendezvényen 41 régió és város mutatkozott be 34 standon, Romániából Hargita és Kovászna megye, valamint az Észak-Keleti Régió Fejlesztési Ügynöksége (Suceava, Bacau, Vaslui, Botosani, Neamt, Iasi megye) volt jelen Brüsszelben. Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje szombaton jelen volt az EP-ben szervezett nyílt napon is, ahol “A Polgárok Európai Éve – hogyan tehetjük jobbá a Polgárok Európáját” címû vitafórumon vett részt.