Románia nem lehet nyertes egy megszorításokkal működő Európában

Negatívan befolyásolja az EU gazdasági fejlõdését az, hogy a jelenlegi kerethez viszonyítva 3,5 százalékkal csökkentették az Európai Unió 2014-2020-ra szóló pénzügyi keretét – jelentette ki szerdai dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.

“Az EU történetében ez az elsõ alkalom, hogy csökken a többéves pénzügyi keret. (…) Elõzmény nélküli helyzet, amely, az EU gazdasági helyzetére nézve, a következõ évtizedben negatív következményekkel jár. Természetesen a nagy tagállamok vezetõi az országok megszorító költségvetéseire hivatkoztak, ezért az európai büdzsének is szigorúnak kell lenni. De ez hamis és pusztító megközelítés” – fogalmazta meg aggályait Winkler Gyula. Az Európai Parlamenti képviselõ elmondta, legalább harminc éve tudni lehet, és ezt számadatokkal is ki lehet mutatni, hogy  az EU költségvetésébõl elköltött egy eurónak széleskörûbb hatása van, mintha ugyanakkora összeget költünk el a nemzeti költségvetésbõl. “A közös költségvetés beruházási költségvetés, kivételt mindössze a Közös Agrárpolitika keretében történõ direkt kifizetések  képeznek” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselõ szerint az EU költségvetés mérete – amely a a tagállamok konszolidált GDP-jének 1 százalékát teszi ki – az euróövezet válságának elsõdleges oka. “Az európai költségvetésnek nagyobbnak kell lennie, mint a a tagállamok konszolidált GDP-jének 1 százaléka. Az Európai Tanács által most bejelentett csökkentés nem biztosítja épp az unió legfontosabb célkitûzésének finanszírozását, ezáltal a válság leküzdéséhez szükséges lépéseket veszélyezteti” – fejtette ki Winkler Gyula, emlékeztetve, hogy a válságból való kilábalást szorgalmazó EU 2020-as stratégia olyan prioritásokat szabott meg, mint a munkahelyteremtés, kutatás és innováció, a termelés növelését, mindezt azzal a céllal, hogy Európa versenyképes maradjon a világpiacon. “Megfelelõ költségvetés hiányában azonban teret vesztünk a világpiacon a feltörekvõ gazdasági hatalmak versenyképességével szemben” – figyelmeztet az RMDSZ európai parlamenti képviselõje.

Utalva Románia helyzetére a most elfogadott költségvetési keret tükrében, Winkler Gyula úgy vélte, jó az az összeg, amelyet az ország lehívhat. “Jó a Romániának tett javaslat, rossz viszont Európa számára. De kérdem én, hogyan lehet Románia nyertes, ha Európában rosszul mennek a dolgok? 39,8 milliárd euró szép összeg, ez 18 százalékos növekedést jelent a jelenlegi kerethez viszonyítva. Hat év alatt 5,7 milliárd eurót tudtunk lehívni a rendelkezésünkre álló 31,5 milliárd euróból, ez alig húsz százalékot jelent. Még van három évünk, hogy elköltsük a nekünk szánt alapokat és jó ha több mint felét a rendelkezésre álló összegbõl el tudjuk majd költeni” – mutatott rá az uniós alapok körüli gondokra Winkler Gyula, hangsúlyozva, hogy mielõbb meg kell találni a megoldást a hatékonyabb európai pályázáshoz.

Az EP-képviselõ kitért arra is, hogy Romániának fenn kell tartania kapcsolatát az Nemzetközi Valutaalappal annak érdekében, hogy az uniós pályázást ösztönzõ intézkedéseket hajthasson végre, hogy lehessen a TVA-t támogatni, hogy nagyobb legyen az elõfinanszírozási és társfinanszírozási rész. “A TVA eligibilitása, a nagyobb társfinanszírozási rész, a megduplázott elõfinanszírozás, a költségvetési tételek mozgathatósága a pályázaton belül, ezeket az ösztönzõ kedvezményeket csak akkor lehet bevezetni, ha Romániának aktív megállapodása van a Valutaalappal. Ha megszüntetjük a kapcsolatot a Valutaalappal, akkor nem részesülünk ezekbõl a kedvezményekbõl” –  magyarázta Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselõ szerint Románia nehezen lehet nyertes egy recesszióval küszködõ piacon. “Hogyan lehet nyertes az ország, amikor az uniós piac recesszióban van, amikor csökken a fogyasztás, tudva azt, hogy Románia exportjának 72 százaléka Európa fele irányul. Ugyanakkor az is egyértelmû, hogy ha az uniós piac árai növekednek, mi is drágábban vásárolunk itthon. Romániának, akárcsak a többi tagállamnak, akkor lesz jó, ha az Európai Uniónak is jól megy” – mondta Winkler Gyula.

Az Európai Parlament nem módosíthatja a költségvetési keretet, mindössze arra van lehetõsége, hogy elfogadja vagy elutasítsa. “Azonban a dolgok ennél bonyolultabbak. Az Európai Tanács által kidolgozott kompromisszum mellett további 70 jogszabályt kell még elfogadni a Bizottsággal és a Tanáccsal közösen ahhoz, hogy alkalmazható legyen a költségvetési keret” – mondta el az európai parlamenti képviselõ.

Winkler Gyula elmondta, a jelenlegi körülmények között nem kívánja megszavazni a költségvetési keretet, azonban az RMDSZ megfelelõ testülete hozza meg a végsõ döntést a következõ hetek fejleményeinek függvényében. Az EP-képviselõ ugyanakkor úgy vélte, az Európai Parlament akkor fogja megszavazni csak a 2014-2020 MFF-et, ha két-három éven belül felülbírálhatják azt.