Románia és Bulgária a valós európai szolidaritást értékelné a schengeni térséghez való csatlakozási folyamatban

Winkler Gyula, az RMDSZ EP képviselõje, üdvözölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnökének, az EU helyzetét értékelõ beszédében elhangzott nyilatkozatát, mely szerint eltökélt szándéka, hogy ne járuljon hozzá a schengeni rendszer megszüntetéséhez.

“Üdvözlöm Juncker elnök elhatározását, aki azt mondta, hogy a schengeni rendszer nem szûnik meg a jelenlegi Bizottság mandátuma során. Nagyobb örömmel üdvözöltem volna kijelentését, ha azzal folytatta volna, hogy Romániát és Bulgáriát határozottan támogatja csatlakozási szándékukban” fogalmazott az RMDSZ európai képviselõje, az EP strasbourgi plenáris ülésén benyújtott nyilatkozatában.

Ugyanakkor Winkler arra is rámutatott, hogy a Romániától és Bulgáriától a menekültválság kapcsán elvárt szolidaritás, éppen az európai szolidaritás hiányára emlékezteti a két tagállamot, a schengeni övezethez való csatlakozási kérelmük elbírálásának alkalmával.

“Teljes mértékben egyetértek Juncker elnök azon kijelentésével, miszerint jelenleg nincs jó állapotban az Európai Unió, mert kevés benne az “Európa” és kevés benne az “unió”. Éppen emiatt szükség van egy új Európára, amelyben a szolidaritással kapcsolatos mindenkori elvárásokat a korábban megosztott szolidaritásra alapozzuk. Úgy gondolom, hogy a szolidaritás, amelyet a kelet-európai országoktól elvárnak a kötelezõ menekült-kvóták esetében, éppen az európai szolidaritás hiányát idézi fel Romániábanés Bulgáriában a schengeni csatlakozásuk folyamatában, hiszen esetükben politikai okokból és nem a Schengeni megállapodásban szereplõ feltételek teljesítésével kapcsolatos okok miatt tagadták meg a két tagállam kérelmét” hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselõje.

Winkler úgy véli, hogy az európai választók üzenete 2014-ben is, akárcsak ma, az hogy szükségünk van egy új Európára.

“Az értékelõ beszéd alapján kialakult Uniós jövõkép valóban egy új Európát vázol fel, amelyet az EU polgárai elvárnak. Az a fontos, hogy azonnali cselekvésre törekedjünk, az EP álljon a változás élére és legyen igazi mozgatóereje az új európai szolidaritásnak” fogalmazott nyilatkozatában az RMDSZ EP-képviselõje.

A Bizottság elnöke 2010 óta minden évben évértékelõ beszédben mutatta be az Unióban zajló politikai fejleményeket és a jövõre vonatkozó terveket. Az Európai Parlament elõtt legelõször José Manuel Barroso mondott évértékelõ beszédet 2010. szeptember 7-én. Jean-Claude Juncker, ma reggel megtartotta elsõ évértékelõ beszédét, amelyet az eddigi eredményekrõl és a Bizottság 2016-os munkatervérõl szóló vita követette.