Cea mai serioasă problemă a procesului de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană este lipsa de claritate și de predictibilitate pe care le resimt, în acest moment, mediul de afaceri, în special sectorul IMM, a fost una dintre concluziile care s-au desprins din dezbaterea cu tema ”Cum să susții succesul și creșterea economică a înteprinderilor în Marea Britanie și UE” care s-a desfășurat, joi, la Londra, în cadrul Camerei Comunelor. Dezbaterea a fost organizată la inițiativa SME Europe, organizația afiliată Partidului Popular European (PPE) care promovează interesele sectorului IMM, și Internaționala Creștin Democrată (IDU) al cărui membru este și UDMR din luna februarie a acestui an.
Deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) și prim-vicepreședinte al SME Europe, a participat la dezbaterea cu membri ai Camerei Comunelor și a fost vorbitor în cadrul panelului intitulat ”Cum vrea politicul ca Brexit-ul să fie procesat și ce așteptări are mediul de afaceri – focus pe cercetare, inovare și comerț”.
”La sfârșitul lunii martie 2019, Regatul Unit va înceta să mai fie membru al UE. Știm deja că urmează o perioadă de tranziție de 21 de luni care va dura până la sfârșitul anului 2020. Știm și faptul că tratatul de ieșire al Marii Britanii din UE va trebui să fie ratificat atât de Parlamentul European, cât și de cel britanic, la fel urmând să se întâmple și cu un acord de comerț liber între UE-Regatul Unit, care va guverna relația post Brexit a celor două părți”, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler. El a subliniat faptul că din acest motiv este foarte important ca politicienii să aibă un dialog mult mai intens și sincer cu mediul de afaceri, îndeosebi cu reprezentanții sectorului IMM. Potrivit acestuia, deciziile luate în PE și în parlamentul britanic trebuie să fie luate în favoarea cetățenilor, și să nu fie doar niște hotărâri politicianiste. În opinia sa, cetățenii UE, dar și cei britanici au dreptul să beneficieze de cele mai bune decizii ale politicienilor, în condițiile în care este foarte clar că Brexit-ul va afecta negativ atât Marea Britanie, cât și UE. ”Conectivitatea globală a economiei britanice, dar și a economiilor europene va scădea, iar după Brexit ambele părți se vor afla într-o situație mai puțin favorabilă decât cea de azi”, a precizat Iuliu Winkler.
O altă concluzie desprinsă din dezbatere s-a referit la faptul că aceeași lipsă de claritate și predictibilitate afectează cetățenii statelor europene care trăiesc, muncesc sau învață în Regatul Unit. Partea britanică a adus asigurări că toate drepturile cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie vor fi respectate și după Brexit, birocrația greoaie din Regatul Unit fiind primul factor care generează confuzia și lipsa de claritate în această chestiune. În urma discuțiilor a reieșit faptul că Marea Britanie va avea nevoie în continuare să atragă forță de muncă din afara granițelor, însă, după Brexit, britanicii sunt hotărâți să nu mai facă nicio diferență între cetățenii UE și cei ai oricărui alt stat de pe glob.
Delegația formată din deputați europeni și reprezentanți ai SME Europe a fost primită și în Downing Street 10 de premierul Theresa May, care a ținut să asigure asupra faptului că deși Regatul Unit va părăsi UE, acesta va continua să fie european, având interese comune cu UE.
Cu această ocazie, Greg Hands, ministru de stat pentru politica comercială, a rostit un discurs în care a vorbit despre intențiile Marii Britanii referitoare la Brexit, subliniind dorința țării sale de a păstra cele mai strânse legături cu putință cu partenerii europeni.
Din delegația europeană au mai făcut parte deputații europeni Paul Rübig, Ivan Stefanec, Inese Vaidere, președintele European Economic Senate, Ingo Friederich, precum și Michael Jaeger, secretarul general al Taxpayers Association of Europe.