Ucraina și Republica Moldova au de parcurs un întreg proces până la aderarea la UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat acordarea statutului de state candidate la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova, afirmând, marți, la Deva, într-o conferință de presă,  că acest rezultat este expresia solidarității europene cu cele două țări.

”Politica de lărgire a UE este într-o situație extrem de dificilă pentru că lărgirea în Balcanii de Vest, începută în urmă cu aproape de 20 de ani, nu generat rezultate. (…) În momentul în care se vorbește de acordarea statutului de țară candidat trebuie să fii conștient că este vorba despre un prim pas dintr-un proces îndelungat. Președintele Zelensky este insistent cu privire la faptul că el vrea o cale rapidă de acces în UE, dar răspunsul la această dorință este foarte clar. Ce s-a putut face rapid, s-a făcut săptămâna trecută. Deci, acordarea statutului de țară candidată este singura din procesul de aderare care poate fi scurtată prin voință politică. (…) Dar, de acum încolo, începe calea e care a parcurs-o și România și Bulgaria și Croația. (…) O problemă delicată, dar despre care trebuie vorbit este cea legată de îndeplinirea criteriilor politice de aderare și în cadrul acestora despre criteriul cu privire la protecția minorităților naționale. (…) De la bun început precizez că suntem  solidari cu Ucraina, cu intrarea ei în UE, însă acest proces presupune îndeplinirea de condiții, iar printre cele mai puternice sunt cele politice. (…) Înainte de război, în ultimii doi ani, în Ucraina, s-a deteriorat situația minorităților românească și maghiară. Atâta vreme cât s-au retras drepturi, dreptul de folosire a limbii materne, dreptul la educație în limba maternă, în aceste condiții Ucraina nu este pregătită să adere la UE. Va fi pregătită atunci când va înțelege că minoritatea română, minoritatea maghiară au drepturi”, a spus Winkler.

Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că Republica Moldova are nevoie de întregul nostru sprijin în procesul de aderare. ”Cel mai important lucru pe care noi, România, trebuie să-l facem este să găsim forme concrete de cooperare economică și comercială. Moldova are nevoie de noi, pentru că noi suntem în măsură să ajutăm Moldova pe traiectoria sa de aderare. (…)  Există forme de ajutor politic, însă cooperarea economică mi se pare esențială. În condițiile în care securitatea energetică a devenit principala provocare a tuturor statelor europene, România trebuie să joace un rol important în asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Avem la îndemână instrumente concrete inclusiv finanțări europene pentru o mai bună interconectare a sistemelor energetice ale României și Republicii Moldova. Trebuie să realizăm aceste proiecte și să dovedim astfel, încă odată, că suntem gata să susținem Republica Moldova în procesul de pre-aderare”, a precizat Iuliu Winkler.