Tinerii au puterea să schimbe UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) îi îndeamnă pe tineri să se implice în procesul de schimbare a Uniunii Europene.

 “UE nu mai răspunde aºteptărilor voastre, iar voi sunteþi cei care trebuie să vă implicaþi pentru că voi sunteþi cei care aveþi puterea să schimbaþi lumea“, le-a spus Iuliu Winkler studenþilor reuniþi, luni, la Cluj, în deschiderea prelegerii sale în cadrul conferinþei de deschidere a evenimentului intitulat Simularea Parlamentului European 2013 – SimPE 2013. Deputatul european le-a vorbit tinerilor despre faptul că prelungirea crizei economice ºi sociale a dus în Europa la reapariþia unor sentimente ºi atitudini care păreau de multă vreme uitate, cum ar fi extremismul, naþionalismul, protecþionismul intern ºi populismul. “Pe acest fond, dar ºi din cauza diminuării răspunderii politice ºi a lipsei unor lideri vizionari, sunt convins că avem nevoie de înnoirea UE, de reluarea construcþiei europene aºa cum a fost ea imaginată de părinþii fondatori. (…) ªi mai cred că dacă generaþia noastră a înfăptuit aderarea României la UE, integrarea þării noastre în Europa va cădea în sarcina generaþiei voastre“, a afirmat Iuliu Winkler.

Iuliu Winkler a fost invitat de Societatea Studenþilor Europeniºti (SSE) din Cluj să le vorbească participanþilor despre perspectivele profesionale ale generaþiei tinere în UE în contextul adâncirii crizei economice ºi a faptului că rata ºomajului în rândul tinerilor a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în Europa.

Sunt 26 de milioane de ºomeri înregistraþi în UE, din care 5,6 milioane sunt tineri sub 25 de ani. (…) Costurile economice legate de ºomajul celor 5,6 milioane de tineri a fost evaluat la 150 de miliarde de euro pe an, sumă egală cu bugetul anual al UE“, a arătat deputatul european. El a făcut o prezentare a soluþiilor venite din partea Comisiei Europene, cum sunt Garanþia pentru tineret, Programul Erasmus pentru tinerii întreprinzători, iniþirea unei alianþe europene pentru stagii de pregătire etc., toate acestea având ca scop diminuarea ºomajului în rândul tineretului.

La nivelul UE se vorbeºte tot mai mult despre tânăra generaþie ca despre o generaþie pierdută. (…) Deocamdată, în România, din punct de vedere ale ºomajului, situaþia nu este atât de dramatică precum în þări ca Spania sau Grecia, însă, pentru a preveni un astfel de deznodământ este nevoie de un răspuns cât mai rapid care să fie dat la nivel naþional combinat cu soluþiile de la nivel european“, a mai afirmat deputatul european.
Vorbind despre ce alte măsuri s-ar mai putea contura la Bruxelles în această privinþă, el a explicat că instituþiile europene, respectiv Comisia ºi Parlamentul, nu au suficiente competenþe ºi de aceea nu pot să ia hotărâri referitoare la piaþa muncii din fiecare stat membru. “Piaþa unică a UE este încă fragmentată. Acest lucru este valabil ºi pentru piaþa muncii. Chiar dacă, cu numele, vorbim despre o piaþă unică, totuºi din foarte multe puncte de vedere, dacă priveºti de la Bruxelles ceea ce vezi nu este încă o Europă unită, ci mai degrabă un puzzle al celor 27 de state membre”, a subliniat parlamentarul european.

Iuliu Winkler a adăugat că, la nivelul UE, ar putea prinde viaþă, totuºi, un “Erasmus la muncii”, un program prin intermediul căruia “să se creeze un punct de întâlnire între cererea ºi oferta de pe piaþa muncii din Europa”.

În cadrul conferinþei de deschidere a SimPE 2013, au transmis mesaje studenþilor europeniºti prof. univ. dr. Vasile Puºcaº, fostul negociator al României cu UE, ºi Farkas Andras, coordonatorul proiectului Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015.