Minority SafePack - succes și continuare

 

Activitatea mea în Parlamentul European și acasă

în sesiunea 2017-2018

 

 

The EPP Group: working in the interest of our citizens

 

With more than 200 seats, the European People’s Party is by far the largest political group in Europe’s democratically elected parliament.  Being the largest group means the need of taking responsibility in difficult times. Our group has a clear agenda: defending the interests of European citizens, stimulating growth and jobs, ensuring that Europe is and will remain safe, and speaking with one voice on the international scene-  and this is what we have been doing tirelessly in the past years. We need a Europe that dares to set priorities.

At the same time, Europe is facing several challenges like the migration crisis, the war in Syria and the terrible terrorist attacks in several European countries. The difficult Brexit negotiations with the UK  and the ongoing financial instability in the banking sector are further issues in need of proper solutions. 

One thing has become clear: in a world that is increasingly unstable, when neighbouring countries such as Russia are becoming more aggressive and partners like the United States are increasingly closing in on themselves, no country in Europe is big and strong enough to cope with these problems alone. For both large and small countries, common European solutions remain a condition for providing concrete answers to the challenges and problems our citizens are worrying about.

On account of the continuing crisis, the positive sides of the EU have fallen out of sight. When it comes to the EU, we too often hear about its problems and the lack of opportunities and solutions. That is why I have proposed, among other things, to give a free InterRail ticket to every young European on their 18th birthday. I myself have experienced firsthand how fascinating it is to discover the diversity of our continent. Meeting people from different backgrounds helps to overcome stereotypes and egoism. I am convinced that this proposal could become be a true lighthouse project for the development of a common European identity in diversity. And I am very happy that this project, called #DiscoverEU, is starting this summer 2018!

The EPP Group is prepared to work hard in order to deliver on our commitment. The interests of the citizens are our first priority. Our MEPs are always at your disposal. Iuliu Winkler in particular is a very active and a well-respected colleague, defending your rights as Vice Chair of the Committee of International Trade. I hope you will find this report about his activities interesting and wish you a nice reading. We look forward to hearing from you.

Manfred Weber,  Chairman of the EPP Group in the European Parliament

 

Bunăstare în Europa și acasă

 Evoluțiile negative din ultimul an au demonstrat încă odată importanța pe care o au relațiile comerciale pe scena globală, cu implicații acute în sectoarele industriale și de servicii, influențând relațiile diplomatice dintre state, dar și bunăstarea cetățenilor acestora. În contextul creat de poziționările agresive ale administrației de la Casa Albă în cadrul relațiilor comerciale cu UE, a presiunilor tot mai mari exercitate de China pe piața globală, dar și a dialogului extrem de dificil cu Federația Rusă, în Comisia de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) activitatea s-a intensificat. Toate aceste evoluții au un impact negativ în Europa Centrală și de Est, implicit asupra României.

În ultimul an, ca membru și vicepreședinte al INTA am participat la numeroase dezbateri, grupuri de lucru, negocieri și discuții legate de perspectivele și provocările cu care se confruntă UE și implicit statele membre în domeniul comerțului internațional.

Susțin o distribuție mai echitabilă a efectelor economice pozitive ale tratatelor comerciale și către statele membre din Europa Centrală și de Est și asigurarea unui acces mai bun al IMM-urilor la informațiile legate de tratele de liber schimb. În decembrie 2017, conferința dedicată ”Zilei Politicii Europene de Comerț” a fost doar una dintre ocaziile în care am transmis Comisiei Europene faptul că la ora actuală asistăm la o distribuire inegală a beneficiilor comerțului internațional în statele și regiunile UE și că există deficiențe în informarea sectorului IMM cu privire la oportunitățile create de tratatele de liber schimb.

Promovez ideea unei noi strategii în domeniul Sprijinului pentru Comerț (Aid for Trade – AfD), care să-și dovedească eficiența în statele mai puțin dezvoltate din afara Uniunii Europene. Zonele sărace din afara UE trebuie susținute prin proiecte care să ducă la dezvoltare economică, scopul fiind acela de a-i determina pe cetățenii care locuiesc aceste zone să nu emigreze spre Europa în căutarea unei vieți mai bune. În luna august a anului trecut, am condus o dezbatere în PE cu privire la eficiența Aid for Trade – AfD, unde am reiterat faptul că strategiile de sprijin pentru dezvoltarea locală în regiunile și țările subdezvoltate trebuie să fie parte a Strategiei UE privitoare la migrație.

Sunt raportor permanent pentru relațiile UE-China în INTA din partea Grupului PPE, iar această îndatorire  a implicat, mai ales în ultimul an, un volum consistent de muncă, inclusiv urmărirea atentă a evoluțiilor din cadrul negocierilor pentru încheierea unui acord de investiții dintre UE și China. Relațiile UE-China, cu precădere cele economice și comerciale, reprezintă un punct sensibil pe agenda instituțiilor europene mai ales că evoluțiile recente sunt în defavoarea statelor membre ale UE. Susțin o abordare cât mai eficientă din partea UE în privința sprijinului pentru  industriile europene, în special pentru sectorul IMM, în relațiile comerciale cu China. Acordul cuprinzător de investiții UE-China, aflat în plină negociere, trebuie să fie unul echilibrat și benefic pentru ambele părți.  

Războiul comercial declanșat de SUA îndreptat împotriva industriilor europene este un punct fierbinte pe agenda UE. Agresivitatea și impredictibilitatea acțiunilor administrației de la Washington, precum și respingerea unui veritabil dialog între cele două părți, a lăsat oarecum în ofsaid instituțiile europene. În acest context, susțin poziția Grupului PPE cu privire la găsirea celor mai adecvate contramăsuri din partea UE. Printre victimele acestui război, se numără și industria siderurgică și cea de aluminiu din România, impunerea de taxe de către SUA punând în pericol doar în țara noastră mii de locuri de muncă.

Politica de dezbinare pe care Rusia o practică în raport cu statele membre UE fie prin politica de prețuri în domeniul gazelor naturale, fie prin încercarea continuă de a avea acorduri preferențiale și bazate pe decizii politice sau administrative, poate fi contracarată doar printr-o solidaritate efectivă a UE și continuarea dialogului constructiv cu acest stat. Am susținut acest punct de vedere și cu prilejul unei dezbateri pe care am organizat-o în PE în luna mai 2018 și la care au participat mai mulți deputați europeni, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai asociațiilor din sectorul european al IMM-urilor și industriilor.

 

Bugetul UE post 2020 și Brexit-ul

În perspectiva adoptării noului cadru financiar multianual (MFF) al UE pentru perioada 2021-2027, dezbaterile referitoare la modernizarea și eficientizarea politicilor europene, precum și la cuantumul alocărilor financiare pentru statele membre au căpătat dinamism. În cadrul acestor discuții, Brexit-ul reprezintă un element extrem de important, dat fiind faptul că un important contributor la bugetul UE, respectiv Marea Britanie, va părăsi Uniunea.

Am susținut păstrarea sau chiar majorarea acestor alocări financiare pentru țara noastră în cadrul Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, folosirea eficientă a acestor fonduri fiind esențială pentru modernizarea Transilvaniei, a României,  și pentru prosperitatea cetățenilor săi. 

La Bruxelles și Strasbourg, am susținut poziția UDMR, care preocupată fiind de dezbaterile pentru MFF post 2020, dorește păstrarea a bugetului multianual al UE în parametrii actuali. În mod constant, m-am pronunțat pentru majorarea contribuției statelor membre așa cum se arată într-una dintre propunerile de lucru ale Comisiei Europene și așa cum au fost deja de acord state precum Polonia și Ungaria.

Am exprimat îngrijorarea cu privire la eficiența României în absorbția de fonduri europene și atât la Bruxelles, cât și în țară m-am pronunțat pentru reducerea birocrației și a centralizării excesive care sufocă și blochează cheltuirea eficientă a finanțărilor europene.

Am promovat punctul de vedere al UDMR referitor la o politică fiscală coerentă în România, care poate contribui la diminuarea sărăciei și la creșterea nivelului de trai.

În cadrul dezbaterilor referitoare la viitoarea Politică de Coeziune, am pledat pentru reclădirea solidarității în interiorul UE, între est și vest, nord și sud, și împotriva transformării acesteia într-o simplă politică de asistare a regiunilor mai puțin dezvoltate. Acest punct de vedere l-am prezentat și în cadrul dezbaterii, din luna aprilie 2018, din PE cu privire la viitorul Uniunii, la care a participat și președintele Franței, Emmanuel Macron. Am afirmat că cea mai mare bătălie pe care Europa trebuie să o câștige este cea cu sărăcia și creșterea enormă a disparităților și a inegalității și am arătat că UE va câștiga doar dacă va fi capabilă să refacă solidaritatea între membrii săi.

În luna septembrie 2017, am participat la delegația Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a PE, din care fac parte ca membru supleant, la o vizită de lucru în județul Cluj.  Această vizită a avut un dublu scop, în primul rând de a trage un semnal de alarmă pentru autoritățile de la București în privința slabei absorbții de fonduri, dar și de a înțelege care sunt motivele reale pentru o asemenea contraperformanță. Alături de colegii din Comisia REGI, de-a lungul acestui an, m-am străduit să contribui, inclusiv prin amendarea rapoartelor care au fost în lucru, la crearea unui cadru cât mai eficient de cheltuire a fondurilor europene.

Am continuat să mă întâlnesc, să discut și să aflu punctele de vedere ale actorilor din mediul economic și academic transilvănean, dar și la București, pe marginea găsirii celor mai bune soluții pentru accelerarea procesului de modernizare.  M-am întâlnit, în septembrie 2017, cu membrii Asociației Agricultorilor Maghiari din România cu care am discutat despre înnoirea și simplificarea Politicii Agricole Comune, unul dintre obiective fiind creșterea venitului fermierilor. I-am îndemnat pe fermieri să se asocieze pentru a beneficia în mod eficient de finanțările europene și, prin structurile asociative, să participe și să influențeze politicile europene.

Am susținut o prezență cât mai activă a autorităților locale și județene, a regiunilor noastre, la Bruxelles. În luna octombrie 2017, am participat dezbaterea „Go local! – Cele mai bune practici ale politicii alimentare durabile la nivel local”, care s-a desfășurat la Comitetul Regiunilor (CoR) din Bruxelles în organizarea Consiliului Județean Harghita.

Am avut o serie de întâlniri cu tineri la Cluj (noiembrie 2017), Timișoara (mai 2018) și Petroșani (iunie 2018), cărora le-am prezentat avantajele programului european ”Erasmus pentru tineri întreprinzători” destinat dezvoltării și consolidării culturii antreprenoriale.

Am susținut și votat noul regulament antidumping și anti-subvenții al UE care cuprinde măsuri esențiale ce vin în susținerea economiei românești, pentru că prevede măsuri care să susțină industriile europene în fața practicilor neloiale de pe piața globală.

În luna mai 2018, am participat la o dezbatere cu membri ai Camerei Comunelor, unde, în contextul discuțiilor legate de urmările Brexit, am susținut punctul de vedere al Grupului PPE și anume că deciziile luate în PE și în parlamentul britanic trebuie să fie în favoarea cetățenilor mai ales că atât economia britanică, cât și economiile europene vor avea de suferit. Delegația din care am făcut parte s-a întâlnit și cu premierul Theresa May.

De-a lungul acestui ultim an, am participat atât la Bruxelles, cât și acasă la dezbateri legate de pregătirea Președinției române a Consiliului UE între ianuarie-iulie 2019.

 

Minorități naționale, protecție și drepturi

Pe fondul exacerbării discursului naționalist și a regresului tot mai vizibil în privința respectării drepturilor minorităților din România, atât la Bruxelles, cât și acasă am avut luări de poziție în această privință. 

În iulie 2018, la inițiativa mea, mai mulți europarlamentari, printre care Sógor Csaba, Csáky Pál și Deli Andor, i-am adresat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o întrebare, conform procedurilor parlamentare, care se referă la faptul că discursul anual cu privire la starea Uniunii ar trebui să includă și subiectul cu privire la protejarea minorităților naționale și autohtone din statele membre.  

În luna septembrie 2017, printr-o declarație avută în plenul PE am arătat faptul că drepturile comunității mele din România sunt periclitate, că maghiarii din Târgu-Mureș au fost nevoiți să iasă în stradă pentru a-și apăra dreptul de a învăța în limba maternă, pentru a susține continuarea activității didactice în Liceul Teologic Romano-Catolic.

Am avut în PE numeroase intervenții legate de modificările aduse legii învățământului din Ucraina, care sunt potrivnice minorităților naționale și contrazic valorile europene. În luna septembrie 2017, într-una dintre intervențiile din plenul PE mi-am declarat solidaritatea cu minoritatea maghiară și română din Transcarpatia și am făcut un apel la președintele Ucrainei să nu promulge noua lege.

În  februarie 2018, în plenul PE am atras atenția asupra faptului că Regulamentul UE care abordează geo-blocarea și alte forme de discriminare bazate pe cetățenia, naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților nu rezolvă accesul nediscriminatoriu pe piața unică la serviciile audio-vizuale, cetățenii europeni aparținând minorităților naționale sau lingvistice rămânând cei mai afectați.

Am participat la reuniunea specială a Comisiei de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, care s-a desfășurat, în iunie 2018, la Băile Bálványos, unde am afirmat că trebuie consolidată cooperarea și relațiile dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, deoarece UE nu a luat toate măsurile pentru implementarea recomandărilor și normelor Consiliului Europei privind drepturile minorităților naționale.

În plenul PE reunit la Strasbourg, în luna iunie 2018, am reafirmat necesitatea colaborării dintre UE și Consiliul Europei, mai ales în domeniul protecției minorităților naționale, autohtone și lingvistice.

 

Minority SafePack – succes și continuare

 Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) Minority SafePack reprezintă rezultatul unei planificări începute, în urmă cu 8 ani, la propunerea mea. ICE este un instrument de exercitare a democrației directe introdus în Uniunea Europeană prin Tratatul de la Lisabona, iar noi am considerat că acesta poate fi folosit în beneficiul celor 50 de milioane de cetățeni europeni aparținând unor minorități naționale, etnice și lingvistice.

 În 2011, Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN), UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) s-au numărat printre membrii comitetului de  inițiativă. Inițial, Comisia Europeană a respins ICE Minority SafePack. În 2017, după ce Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg a dat o decizie favorabilă, după un proces care s-a întins pe mai mulți ani, noi am putut declanșa campania europeană pentru strângerea semnăturilor de susținere a ICE Minority SafePack. Am reușit să strângem 1,3 milioane de semnături, peste 300.000 provenind din România. Și mai mult, am primit sprijinul unor instituții politice importante cum este Bundestagul din Germania și Parlamentul Ungariei.

În pachetul de propuneri al Minority SafePack cerem ca UE să instituie un mecanism pentru protejarea și promovarea diversității culturale și lingvistice; ca unul dintre obiectivele finanțărilor pentru Politica de Dezvoltare Regională să includă protejarea minorităților naționale și promovarea diversității culturale și lingvistice; finanțarea de programe pentru micile comunități lingvistice; crearea unui centru al diversității lingvistice; propunem piață unică pentru drepturile de autor și să fie asigurată egalitate pentru minoritățile apatride.

Consider că discuțiile cu Comisia Europeană pe marginea ICE Minority SafePack trebuie declanșate în cel mai oportun moment, care să aducă un răspuns pozitiv și proactiv din partea Comisiei. La cel de al 63-lea Congres al FUEN, care a avut loc la Leeuwarden, capitala Provinciei Frizia din Olanda, din luna iunie 2018, am susținut faptul că trebuie să pregătim pașii următori cu multă grijă, răbdare și înțelepciune pentru a avea rezultate care să asigure viitorul comunităților noastre pe meleagurile noastre natale. 

De altfel, în luna septembrie 2017, cu prilejul discursului asupra stării Uniunii susținut în plenul PE de președintele Jean-Claude Juncker, am reafirmat faptul că este absolut necesară soluționarea ”dilemei de la Copenhaga”. Am arătat că în rezolvarea ”dilemei de la Copenhaga”, Comisia Europeană va putea să se bazeze pe ICE Minority SafePack.

 

Comunitate și patrimoniu

Activitatea mea și a Organizației Județene Hunedoara a UDMR a stat în anul care a trecut sub semnul conservării și consolidării patrimoniului cultural al comunității noastre. O serie de acțiuni și inițiative au fost puse sub semnul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Una dintre cele mai importante realizări a fost semnarea acordului de înfrățire, în luna iunie 2018, dintre comunele Mărtinești și Ikervár din județul Vas, Ungaria. Acesta reprezintă unul dintre obiectivele importante ale planului de revitalizare rurală a satului Jeledinți (plan demarat de Organizația Județeană Hunedoara a UDMR și Biserica Reformată – n.n.) , unde 50% din populație este maghiară, sat care în 2020 împlinește 700 de ani de la prima atestare documentară. M-am bucurat că, în luna septembrie 2017, am reușit, după mulți ani, să reînnodăm tradiția cu privire la organizarea balul satului, eveniment care a adus o imensă bucurie comunității maghiare din Jeledinți.

Un alt proiect important demarat se referă la realizarea unui catalog al patrimoniului cultural maghiar din județul Hunedoara.

Zilele Maghiare din județul Hunedoara, ajunse la cea de-a VIII-a ediție, s-au desfășurat în luna septembrie a anului trecut și au stat sub egida Anului Evenimentelor Comunitare. Timp de 11 zile, hunedorenii a trăit din plin diversitatea putând să participe la cele 62 de manifestări organizate în 11 localități. Zilele Maghiare din județul Hunedoara s-au bucurat de sprijinul comunității maghiare din județul Covasna și din partea localităților înfrățite din Ungaria, dar și a autorităților locale din Hunedoara, Deva și Mărtinești. Un moment special al Zilelor Maghiare l-a constituit decernarea Premiilor anuale ”Barcsay Ákos”, care au fost înmânate către trei personalități din comunitatea maghiară hunedoreană pentru munca lor excepțională în beneficiul comunității.

Bisericile maghiare istorice sunt un pilon la comunității noastre. Am participat la organizarea, în ianuarie 2018, a Conferinței inițiate de Biserica Unitariană despre libertatea și toleranța religioasă, care a marcat  în PE împlinirea a 450 de ani de la promulgarea edictului de la Turda care proclama libertatea conștiinței și a toleranței religioase.

Am continuat să mă implic în desfășurarea activităților din programul ”Protectorii Patrimoniului – Adoptă un Monument”. A fost o bucurie extraordinară faptul că acest program, care a ajuns o adevărată mișcare în rândul a mii de elevi maghiari din Transilvania, a primit recunoașterea importanței și a eficienței sale din partea Comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracics. În luna iunie 2018, la Sâncraiu, județul Cluj, am avut o întâlnire foarte bună cu elevii care au participat la tabăra de vară a programului.

În iunie 2018, am participat, alături de colegii mei din UDMR, la Târgu-Mureș, la forumul pe tema educației, urmat de o dezbatere cu privire la patrimoniul cultural, care l-a avut ca invitat pe Comisarul european Tibor Navracics.

În luna martie 2018, împreună cu colegul meu Sógor Csaba am organizat vizita grupurilor reunite ale UDMR din Camera Deputaților și Senat la Bruxelles. Parlamentul European a devenit gazdă pentru ședința grupurilor parlamentare ale UDMR, la care a participat secretarul general al PPE, deputatul european Antonio López-Istúriz, precum și europarlamentarii József Szájer, vicepreședinte al Grupului PPE, și Gál Kinga, co-președinte al Intergrupului pentru Minorități Naționale din PE, dar și Anna Georgina Isola din partea cabinetului Comisarului european Tibor Navracsics.  Întrunirea de la Bruxelles a grupurilor parlamentare face parte din seria de vizite pe care le organizez la PE atât pentru colegii din Parlamentul României, care au vizitat legislativul european și în 2013, dar și pentru reprezentanții Conferinței Tinerilor Maghiari din România – MIÉRT, ai Uniunii Liceenilor Maghiari din România  –  MAKOSZ, ai Organizației de Femei.

În acest an, în iunie 2018, am reușit să completez acest demers prin organizarea unei întâlniri la PE și cu președinții și reprezentanții  filialelor UDMR din comunitățile maghiare dispersate – din etnosporă – cu care am avut discuții despre îmbunătățirea strategiilor noastre în privința educației în limba maternă și a conservării patrimoniului nostru cultural.

Am sprijinit organizarea în PE, în luna iunie 2018, a expoziției de artă ”Imaginile diversității” a Fundației Inter-Art din Aiud, care s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Președintelui României și de sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din Guvernul României.

 

Tinerii în UE

Am continuat să lucrez atât în PE, cât și acasă cu și pentru tineri. Colaborarea pe care o am cu Conferința Tinerilor Maghiari din România – MIÉRT, dar și cu Uniunea Liceenilor Maghiari din România  –  MAKOSZ s-a extins, cunoscând noi valențe.

Împreună cu cele două organizații, în luna iunie 2018, am realizat o campanie dedicată  #DiscoverEU, program care se bucură de o susținere solidă din partea Grupului PPE. La finalul acesteia, un tânăr sau un grup de tineri care au câștigat bilete de transport cu trenul în Europa vor beneficia din partea mea de o bursă care să le asigure cazarea și masa.

În octombrie anul trecut, am participat la cel de-al 14-lea seminar național de training organizat de MAKOSZ, care s-a desfășurat la Colegiul Național ”Áprily Lajos”.

În martie 2018, împreună cu MIÉRT am diseminat lista actualizată a instituțiilor europene unde tinerii pot aplica pentru stagii practice. Această listă a fost reactualizată de tinerii care au efectuat stagii practice în cabinetul meu parlamentar de la Bruxelles.

În iunie 2018, am participat la Tabăra MIÉRT-UDMR care a avut loc în județul Harghita și unde am discutat despre valorificarea cât mai eficientă a statutului de stat membru al UE a României în beneficiul tinerilor. 

Am continuat împreună cu MIÉRT programul de stagiaturi în cadrul cabinetului parlamentar de la Bruxelles.

În aprilie 2018, la invitația mea, câștigătorii concursului școlar de literatură ”Aranyfeszt” au vizitat PE.  Iar în luna mai 2018, am primit în PE un grup de tineri care fac parte din cadrul Grupei de Cercetași din Deva.

Format PDF

www.iuliuwinkler.ro

https://www.facebook.com/winkler.gyula/

https://twitter.com/IuliuWinkler