Prioritásaink 2022-ben: népszámlálás és országgyűlési választások

Foto: Archív


Ülésezett a szórványfrakció

A népszámlálás és a magyarországi országgyűlési választások jelentik az idei esztendő két fő prioritását a szórványközösségekben is – online évindító tanácskozást tartott az RMDSZ SZKT szórványfrakciója. Arad, Beszterce, Brassó, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Máramaros, Szeben, Temes megyei RMDSZ-elnökök, parlamenti képviselők és SZKT tagok vettek részt a csütörtöki megbeszélésen.

Az év első felében kiemelten figyelünk a két fő prioritásra, a 2022-es népszámlálásra és a tavaszi országgyűlési választásokra, mindkettő fontos kérdés a szórványközösségek számára. A népszámlálás eredményének óriási a tétje, hiszen befolyásolja jogaink gyakorlásának lehetőségeit, a nyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást. Egyházaink és civil szervezeteink, kulturális rendezvényeink helyi és országos támogatása is létszámunktól függ. Szórványban közösségi összefogásra van szükség, hogy minden magyar családhoz, közösségünk minden tagjához eljussunk a népszámlálásról szóló információkkal. Az önkénteseink mellett számítunk a magyar egyházak képviselőire, a pedagógusokra, az ifjúsági és nőszervezetek tagjaira” – emelte ki Winkler Gyula, a szórványfrakció vezetője, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

Április 3-ára tűzték ki a magyarországi választásokat, erre is készülnek a szórványközösségek. „A nemzeti összetartozásnak óriási jelentősége van a szórványban, kiemelt szerepe van ebben a testvértelepülési kapcsolatoknak, amelyek sok helyen nemcsak léteznek, de élő kapcsolatok. Készülünk erre a momentumra, tájékoztatjuk, felkészítjük és segítjük közösségünk tagjait, hogy minél többen éljenek szavazati jogukkal” – hangsúlyozta.

A tanácskozáson részt vett Horváth Anna ügyvezető alelnök, aki ismertette a népszámlálásra való felkészülés helyzetét és a következő hetek teendőit. A legtöbb helyen különféle okok miatt késést tapasztalnak az előkészületek terén, éppen ezért alaposan átbeszélték a szervezési feladatok, az elkövetkező teendőket.

A Fehér megyei RMDSZ kezdeményezésére a szórványközösségek vezetői úgy döntöttek, hogy csatlakoznak Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium megalapításnak 400. évfordulója alkalmából szervezett emlékévhez. A tervek szerint a Fehér megyei rendezvények mellett a többi szórványközösségekben szervezett eseményekkel egészítik ki a rendezvénysorozatot. November 15-én a magyar szórvány napját a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban szervezik meg.

A 2022-es szórványprogramokról, eseményekről is egyeztettek, leszögezve, hogy az év folyamán rendszeresen tartanak egyeztető üléseket, hogy egymást tájékoztatva segítsék a szórványban működő RMDSZ-szervezetek hatékonyabb tevékenységét.