Prioritás a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Alap

Az EP-választások tétje a fejlesztések folytatása és a mezőgazdaság támogatások jövője, ugyanis csak év végére lesz végleges az új uniós költségvetés, tehát az új összetételű Európai Parlament fogadja el, hívta fel a figyelmet kedden Winkler Gyula Strasbourgban, ahol ismertették az uniós elnökséget először betöltő Románia prioritásait. Ehhez kötődően nyújtott be írásbeli hozzászólást az RMDSZ EP-képviselője, rámutatva, hogy az EU elnökségét betöltő Románia feladata megvédeni a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Alapok jövőjét.

 

Az Európai Unió 2021 utáni költségvetésében erősen be kell betonozni a Közös Agrárpolitikát és a Kohéziós Politikát. Ez a célkitűzés prioritás kell legyen Románia uniós elnökségének napirendjén. Ma már tudjuk, hogy a tagállamok nem támogatják, hogy az Európai Parlamenti választások előtt véglegesítsék az unió költségvetését. Tehát azok fognak az új költségvetésről dönteni, akiket május 26-án választunk meg” – hangsúlyozta a képviselő. Mint fogalmazott, az európai parlamenti választások tétje Erdélyben: a fejlesztések folytatása és a mezőgazdasági támogatások jövője. „Rajtunk is múlik, hogy azok lesznek-e többségben, akik a finanszírozások csökkentését szorgalmazzák, vagy azok, akik a fejlesztések folytatását támogatják” – emelte ki Winkler Gyula, hozzátéve, hogy a költségvetés tervezetén már dolgoznak az Európai Parlamentben és az Európai Unió Tanácsában.

Minden egyeztetést, minden technikai találkozót Románia diplomatái, szakértői és a kormány képviselői vezetnek. Azt várjuk el tőlük, hogy határozottan védjék meg a Közös Agrárpolitikát és a Kohéziós Alapok jövőjét, mert ez a közép-kelet-európai együttes érdek és ez a mi közösségünk érdeke is” – nyomatékosított az RMDSZ EP-képviselője.

 

*** 2007-es uniós csatlakozása óta Románia először tölti be az Európai Unió Tanácsának elnökségét. A 6 hónapig tartó megbízatás idejére Románia négy prioritást nevezett meg: A konvergencia Európája, a Biztonságosabb Európa, Európa, mint egy erősebb globális szereplő és a Közös értékek Európája. Az Európai Parlament plénuma kedden tartott vitát az elnökség programjáról.