Példaértékű a lupényi magyar közösség helytállása

“A dél-erdélyi szórványközösségek számára példaértékû a lupényi magyar közösség helytállása, konok küzdelme a megmaradás érdekében. Ez a közösség azért dolgozik, hogy a fontos magyar intézményeket, az iskolát, az egyházakat, a civil szervezeteket megtartsa abban az egységben, szolidaritásban, amely mindig is jellemezte a Zsil-völgyi bányavidéket” – fogalmazott Winkler Gyula szombaton délután Lupényban, ahol az RMDSZ helyi szervezetének tisztújító közgyûlését tartották.

Az RMDSZ megyei elnöke kitért a térség gazdasági helyzetére, rámutatva arra, hogy a nagy parlamenti többséggel rendelkezõ, kormányzó Szociál-Liberális Szövetség nem tudott olyan intézkedéseket meghozni, amely új munkahelyeket teremtve, javítva az infrastruktúrát, stabilizálta volna Zsil-völgyének gazdaságát. Folytatva ezt a gondolatmenetet, Dézsi Attila, Hunyad megye volt prefektusa megerõsítette, nemcsak hogy érdektelen a Zsil-völgyének gondjai iránt a jelenlegi kormány, de az elõzõ kabinetek kezdeményezéseit is vakvágányra terelte, annak ellenére, hogy ezek a tervek segítették volna a térséget, hogy korszerû, 21. századi technológiával folytatni lehessen a szénbányászatot.

Winkler Gyula beszélt az aktuális politikai kérdésekrõl, valamint ismertette a május 25-én sorra kerülõ európai parlamenti választás célkitûzését. “2012-ben a helyi választások alkalmával a lupényi magyarságnak sikerült visszaszerezni a nyolc évvel korábban elvesztett önkormányzati képviseletet, viszont késõbb a parlamenti választásokon sokkal gyengébben eredményt mutattunk fel itt Lupényban, de általában Hunyad megyében is. Célkitûzésünk, hogy Lupényban és az egész megyében a legutóbbi önkormányzati választás eredményét érjük el májusban, bizonyítva ezáltal közösségünk erejét” – fogalmazott Winkler Gyula.

A közgyûlést Dezméri István ügyvezetõ elnök vezette, meghívottként részt vett és beszédet mondott Széll Lõrinc, a Megyei  Képviselõk Tanácsának elnöke. Benedekfi Dávid önkormányzati képviselõ, a lupényi RMDSZ szervezet elnökének tevékenységi beszámolóját egyöntetûen fogadta el a közgyûlés és újabb két év bizalmat szavazott meg a régi-új elnöknek.  Az új választmány fiatalodott, ugyanakkor a közgyûlés módosította a városi szervezet mûködési szabályzatát. Ennek értelmében négy körzetet hoznak létre, amelyeknek felelõse lesz, a körzetesítés célja, hogy elõsegítse a kapcsolattartást minden egyes magyar családdal, nagyobb támogatást szerezve ezáltal a közösségépítõ kezdeményezéseknek.