Párbeszédben a fiatalokkal

Miért fontos a politikai képviselet, miben különböznek az RMDSZ feladatai az önkormányzatokban, a bukaresti és az európai törvényhozásban, hogyan zajlik a munka az Európai Néppárt Képviselőcsoportjában az Európai Parlamentben – többek között ezekről a témákról beszélgetett augusztus utolsó hetében erdélyi középiskolás diákokkal Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője a Maros megyei Jobbágyfalván megszervezett diákönkormányzati szabadegyetem meghívottja volt.

Az Európai Parlament munkája, a politikai döntéshozatal az európai pártcsaládok szerinti struktúrában történik, jelenleg hét képviselőcsoport működik – ismertette Winkler Gyula diákokkal, A legnagyobb pártcsalád az Európai Néppárt, az EPP, amely nem más, mint az európai jobbközép politikai szervezeteknek a családja, és amelynek az RMDSZ is tagja még a kilencvenes évektől kezdődően. Ez a frakció mindig vezetőszerepet töltött be Európa építésében. Ezenkívül vannak a szociáldemokraták, az európai liberálisok, a zöldek, sorolta a nagyobb csoportosulásokat a képviselő.

A fiataloknak beszélt arról is, hogy melyek a pártcsaládok közötti különbségek, milyen ideológiai csaták zajlanak, miért van az, hogy az utóbbi időben rendszeresen a baloldal nyeri meg Európában. „Ez sokszor a romániai magyar közösség, és általában a kelet-európai közösségek hátrányára van, hiszen mi még mindig fontosnak tartunk olyan alapértékeket, mint a család, a keresztény értékrend, amely a nyugati társadalmakban már kevésbé határozzák meg a közvéleményt. Az Európai Néppárton belül is élénk vitáink vannak, hiszen akár a gazdasági, akár világszemléleti kérdésekben egyeztetünk, sokszor érezhető Kelet és Nyugat értékrendjének, elvárásainak összefeszülése az európai színtéren” – magyarázta Winkler Gyula. „Gyakran hozom fel konkrét példaként Brüsszelben, amikor az ukrajnai háború következményeiről beszélünk, hogy nagyon nem mindegy, hogy kétezer kilométerre van-e a fegyveres harc, mint Párizstól és Brüsszeltől, vagy gyakorlatilag a szomszédban zajlik, ahogy ez történik Nagybánya és Szatmárnémeti esetében” – mutatott rá a különböző európai szempontok és érdekek sokféleségére.

A képviselő ugyanakkor elmondta, rendszeresen visszatér a DÖKSZAB-ra, mert számára ez mindig egyfajta visszaigazolás. „A fiatalok elég bátrak ahhoz, hogy tükröt tartsanak, amelyben meg tudom vizsgálni azt, hogy eleget teszek-e az elvárásaiknak, ugyanakkor rálátást kapok arra, hogy mi érdekli őket, mi foglalkoztatja az erdélyi magyar középiskolásokat” – értékelte Winkler Gyula.

A párbeszéddé alakult előadás során természetesen felmerült a virtuális, online világ, a social media hatása, mindannyian egyetértve abban, hogy elengedhetetlen a kritikai gondolkodás, amikor a saját jövőnkről szóló döntéseket hozzuk meg. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége 27. alkalommal szervezi meg nyári táborát, amelyen erdélyi diákönkormányzatok képviselői, a közösségi, közéleti kérdések iránt is érdeklődő középiskolások vesznek részt.