Ottawában mintha még a 26 tagállamú EU térképet használnák

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnöke az Európai Bizottsághoz fordul, hogy tájékoztassák, milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megszűnjön a romániai és a bulgáriai állampolgárok kanadai vízumkötelessége. Ezt az EP-képviselő szerda este fogalmazta meg, amikor az INTA ülésén EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról (CETA) tárgyaltak.

 

Határozottan támogatom az EU-Kanada közötti megállapodást. A CETA jó egyezmény a gazdaságaink, a kétoldalú kereskedelem, a fenntartható gazdasági fejlődés, az új munkahelyek teremtése szempontjából is. Mindezek ellenére, úgy tűnik, a kanadai kormánynak mégis van egy problémája: mintha az EU régebbi térképét használnák, amelyen még 26 tagállam szerepel. Legalábbis úgy látszik Ottawából, hiszen van két tagállam, amelyik nem fog részesülni  a megállapodás hozadékában, ugyanis ezek állampolgárai még mindig vízumot kell hogy kérjenek, ha Kanadába szeretnének utazni. Természetesen Romániáról és Bulgáriáról beszélek. Éppen ezért felkérem az Európai Bizottságot, hogy küldjön egy aktuális EU térképet, vagy, ha ezt nem tartják célravezetőnek, akkor a bizottság illetékesei tájékoztassanak, hogy milyen konkrét erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megoldódjon a vízumprobléma kérdése” – emelte ki Winkler Gyula az INTA gyűlésén.
Az INTA alelnöke meggyőződésének adott hangot, hogy amennyiben ez a vízumprobléma nem oldódik meg Románia és Bulgária esetében, akkor a két ország lakói nem élvezhetik az EU Kanada szabadkereskedelmi megállapodás biztosította előnyöket. “Egy dologban biztos vagyok, hogy ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor több mint 25 millió európai polgárnak, akik Romániában és Bulgáriában élnek, a CETA nem nyújtja ugyanazokat az előnyöket. Ez szerintem megengedhetetlen” – hangsúlyozta Winkler Gyula.
A CETA megállapodás tárgyalásai lezárultak, a dokumentumot 2016 februárjában hozták nyilvánosságra. A következő időszakban megkezdődik az Európai Parlamentben a ratifikálási folyamat, de a tagállamok parlamentjeinek is el kell fogadnia a dokumentumot. Az egyezmény fontos Románia számára, annak ellenére, hogy a két ország közötti kereskedelem visszafogottnak mondható, 2015-ben a Romániából Kanadába irányuló exporttevékenység értéke mindössze 75 millió euró körül alakult.