Összehangolt csapatmunka hoz győzelmet az erdélyi magyaroknak

Fotó: Gönczy Tamás

Tisztelt szövetségi elnök úr, tisztelt Szövetségi Képviselők Tanácsa!

Az SZKT mai ülésének feladata az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistájának véglegesítése. A jelöltek rangsorolása kapcsán el kell mondanom, hogy köszönöm a megtisztelő bizalmat a Szövetségi Állandó Tanácsnak. Átérzem ennek a döntésnek a felelősségét, és készen állok arra, hogy kivegyem részemet a Szövetség csapatára váró munkában, amely a következő 78 napban előttünk áll. Eredményes, összehangolt csapatmunka fogja meghozni a győzelmet az erdélyi magyaroknak.

A győzelem az lesz, ha kellő súlyunk lesz az Európai Parlamentben, és ha elég erős lesz a magyar képviselet ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Ne dőljünk hátra. Nehéz munka áll előttünk, és mindenkire szükség van. Ezekben a napokban Erdély szerte gőzerővel zajlik az aláírásgyűjtés. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik ebben a munkában részt vállaltak.

Nem először veszek részt az EP-választási kampányban. Az összes közül egyiknek sem volt ekkora tétje közösségünk számára, mint a mostaninak. Most dől el, hogy azok lesznek többségben, akik a támogatásokat csökkentenék, vagy azok, akik a finanszírozások megmaradása mellett tennék le voksukat.

Ez a választás az erdélyi magyar közösség fejlődése szempontjából kulcskérdés. Minden önkormányzati vezető tudja, hogy mit jelentenek ezek a támogatások, és tudja azt is, hogy román állami forrásokból ezeket az eredményeket nem tudtuk volna megvalósítani több évtized alatt sem.

Most dől el az, hogy épül-e tovább út, aszfalt, kórház, csatornahálózat uniós támogatásokból, vagy sem. Ennek a választásnak a következményeit nemcsak az önkormányzatok fogják megérezni, hanem minden erdélyi magyar ember életét befolyásolni fogják.

Az elmúlt hónapokban felhívtuk a figyelmet mindarra, amit Erdélyben uniós forrásokból építhettünk. Ezek kézzel fogható eredmények, de a fejlődés a továbbiakban sem állhat le. Az Unió változás előtt áll. Ne dőljünk hátra, ne ringassuk magunkat abban az illúzióban, hogy ezek a támogatások adottak. Tovább kell dolgoznunk, meg kell harcolnunk újabb és újabb lehetőségekért, ki kell állnunk településeink és gazdáink érdekében.

Az Európai Unió változás előtt áll. Ennek a reformnak az iránya május 26-án el fog dőlni. Lehetünk ennek a vesztesei és a nyertesei is. Ha a nyertesei akarunk lenni, meg kell erősítenünk a magyar képviseletet az Európai Parlamentben.

Tisztelt küldött társaim, kedves meghívottak!

Az előttünk álló választási kampány nem a jelöltekért van. Ez az RMDSZ kampánya az erdélyi magyar közösség érdekében. A tét a támogatások megőrzése és az európai kisebbségvédelmi keretszabályozás elfogadtatása. Az eredmény mindannyiunk életére, mindennapjaira, munkájára hatással lesz.

Ezt a kampányt csak együtt tudjuk sikerre vinni. Jó munkát, kitartást a következő hetekre, együtt az RMDSZ csapata sikeres lesz!

Elhangzott 2019. március 9-én, Nagyváradon, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén.