Összefogással lehetünk sikeresek május 26-án

Fotó: Bethlendi Tamás

Közösségünk vezetőinek nagy felelősségük van abban, hogy helyi szinten megvalósuljon az összefogás, és mi, erdélyi magyarok, sikeresen szerepeljünk a május 26-i európai parlamenti választásokon” – mondta el Winkler Gyula EP-képviselőjelölt kedden, a Maros megyei Magyarsároson megszervezett lakossági fórumon.

A beszélgetésen részt vett Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, és Szabó Albert Maros megyei tanácsos, az RMDSZ kerületi elnöke is.

Az EP-képviselőjelölt szerint három okból fontos, hogy közösségként jó eredményt érjünk el az EP-választáson. „Az egyik a gazdasági ok: 2021-ben kezdődik az új EU-s költségvetési időszak, ekkor dől el, hogy mi lesz az uniós közös agrárpolitikával, a területalapú kifizetésekkel. Mi azt szeretnénk, hogy ezek a támogatások növekedjenek. A második ok a kisebbségi ügyeink képviselete, ami a Minority SafePack európai kisebbségügyi kezdeményeséshez kapcsolódik. 1,2 millió aláírást gyűjtöttünk erre a kezdeményezésre, amely 50 millió uniós állampolgárt képvisel. Amikor az Európai Bizottság azt mondta, hogy nincs kompetenciája ezzel a kérdéssel foglalkozni, mi nem hagytuk magunkat, és bepereltük a Bizottságot. Három év után pert nyertünk, és a következő időszakban azért fogunk dolgozni, hogy létrejöjjön az őshonos kisebbségek helyzetét Európa-szerte megnyugtatóan rendező uniós szabályozás. Harmadsorban ez a választás nemzeti ügy. Erős, Kárpát-medencei magyar képviseletre lesz szükség, hogy hatékonyan képviselhessük közös érdekeinket” – hangoztatta Winkler Gyula.

A lakossági fórum egyik résztvevője a Brexit hatásairól kérdezte az EP-képviselőt. Winkler elmondta, több mint 400 ezer romániai állampolgár dolgozik, tanul vagy vállalkozik az Egyesült Királyságban, ezek között 25-30 ezerre tehető az erdélyi magyarok száma. Ők törvényesen tartózkodnak a szigetországban, amely még jelenleg az EU tagállama. Az elmúlt két évben a Brexit-tárgyalások folyamatában az Európai Parlament az EU állampolgárainak jogait helyezte előtérbe, ez volt a legfontosabb prioritása a tárgyalási mandátumnak, amellyel az EP megbízta az unió tárgyalóbizottságát.

Kedden Maros megyei körútja során Winkler Gyula EP-képviselőjelölt Gógánváralján és Héderfáján találkozott a lakosokkal.