Országos mezőgazdasági stratégiai tervet készít Románia

Románia, akárcsak a többi uniós tagállam, év végéig ki kell hogy dolgozza a mezőgazdasági ágazatra vonatkozó országos stratégiai tervet – tájékoztatott Winkler Gyula, EP-képviselő (RMDSZ, EPP).

Javában zajlik az Európa jövőjéről szóló konferencia, amelynek súlyát és sikerét az adja, ha minél többen részt vesznek benne. Hallatnia kell hangját mindenkinek, akit érdekel Európa jövője, bekapcsolódhatunk a konferencia digitális platformján, részt vehetünk a vitákon, találkozókon, eseményeken. (…) Úgy vélem, hogy a 2020 utáni időszakra érvényes, a közös agrárpolitikára (KAP) vonatkozó országos stratégiai terv alapját az érintett szakmai szervezetekkel folytatott párbeszéd kell hogy képezze, és az ebből eredő prioritásokat az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében is meg kell vitatni” – fejtette ki a képviselő. Véleménye szerint, ha nem maradnak fenn a vidéki közösségek, Európa elveszti sajátos jellegét, sokszínűségét, sőt az európai életvitel jelentős része is eltűnik.

Az agrárszektor erőteljes változások előtt áll. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja a családi gazdaságokra épülő mezőgazdaság fenntartását szorgalmazza. Ezek ugyanis, szemben az ipari mezőgazdasággal, nemcsak termelői szerepet töltenek be, hanem a rurális közösségek jövőjét, a vidéki életvitelt biztosítják. A fenntarthatóságot, mint célkitűzést három különböző, de egymást kiegészítő perspektívából kell megvizsgálni, figyelembe véve, hogy a családi gazdaságoknak gazdasági, ökológiai és társadalmi szerepük van” – mutatott rá Winkler Gyula. Ebből kiindulva a hazai gazdák érdekképviselete különösen a KAP támogatására szoruló családi gazdaságokat kell figyelembe vegye, mivel az érdekegyeztetés elengedhetetlen. „A közös agrárpolitika decentralizálása ebben a kérdésben kiemelten fontos. Románia, akárcsak a többi uniós tagállam, év végéig ki kell hogy dolgozza a mezőgazdasági ágazatra vonatkozó országos stratégiai tervet. (…) Integrált elképzelésre van szükség, ugyanis a mezőgazdasági termelés, a gazdák támogatási rendszere, a vidékfejlesztési projektek és a hozzájáró tevékenységek, köztük a faluturizmus, modern szolgáltatások vidéki környezetben, ezeket mind össze kell hangolni és hatékony közpolitikává formálni” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Nyugati Jelen