Örökségünk Őrei: izgalmas döntő Fehér és Brassó megye között

Nagy volt a tét Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében a hétvégén, ahol az Örökségünk Őrei vetélkedő keretében a brüsszeli látogatás elnyeréséért két jeles, régi magyar iskola diákcsoportjai vetélkedtek: Brassóból az Áprily Lajos Főgimnázium 10. osztályos diákjai, és a vendégfogadó Bethlen-kollégium 9. B. osztályos tanulói mérték össze néhány hónapos, órán kívüli munkájuk gyümölcseit. Mindkét csapat jelesen teljesített és tartalmas vetített képes előadást mutatott be. A megadott pontszámok egyrészt a terepen elvégzett munkából, másrészt a bemutatott anyagból adódtak össze. A brassóiak a saját régi iskolaépületüket, míg az enyedi kollégisták a középkori enyedi várat mutatták be.

Szőcs Ildikó vendégfogadó igazgató köszöntötte a vendégiskola résztvevőit. A 2012-ben Winkler Gyula parlamenti képviselő ötlete alapján elindított program 2016–2017-es szakasza tehát a végéhez közeledett. A versenyszellem rányomta bélyegét a bemutatókra, amit nagy igyekezettel végeztek a csapatok. A zsűri összetételében ismert személyiségek vettek részt: Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke, Kun Gazda Kinga a Téglás Gábor Líceum tanára, és Tóth Tibor enyedi református lelkipásztor.

A brassói csapat bemutatója a 125 éves iskolaépületükről, hagyományos valamint korszerű (online és offline) elemekből tevődött össze. Érdekes volt a vetített képes ismertető, és igen eredeti megoldásnak bizonyult a történelmi jelenet fény-árnyékos megoldása. Az idők és az emberek változtak, csak az épület maradt. A csapat tagjai szerint mindent, amit bemutattak, közösen találtak ki. Az enyedi csapat, amelyik az enyedi döntőn maga mögé utasított négy csapatot, most is igyekezettel és tartalmas megoldásokkal rukkolt elő.

A zsűri döntése egy kis várakozás után vált ismertté. A két csapat szinte megegyező pontszámot ért el, de hát két csapat nem mehet Brüsszelbe. Mindketten dicséretet kaptak, de a győztesek és egyben a nagy utazás várományosai a brassói 10. osztály tanulói lettek. A brassói csapat nagy örömujjongással vette tudomásul a kedvező döntést. Hegedüs Csilla, a zsűri elnöke értékelésében javasolta, hogy a továbbiakban a tanulók olyan épületeket, műemlékeket vállaljanak fel, amelyeket még nem hoztak helyre, abból a célból, hogy ezeket is jobban megismerhesse a nagyközönség. A győztesek előnye volt, hogy iskolájuk történetét is ismertették. A II. helyezett enyedi csapat sem búslakodhat, hiszen szépnek ígérkező kalotaszentkirályi táborozáson vehet majd részt.

Szabadsag.ro