Örökségünk őrei a Cenk alatt

A kulturális örökség európai évének méltó megünneplését jelenti az egyre szélesebb mozgalommá váló Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezés – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő az Örökségünk őrei vetélkedő Brassó megyei döntőjén, amelyet csütörtökön a brassói belvárosi református templomban tartottak meg.

2018 – a kulturális örökség európai éve, ehhez a tematikus évhez mi, erdélyi magyarok a legjobb módon épp az Örökségünk őrei vetélkedő megszervezésével kapcsolódhatunk. Annál is inkább érvényes ez, hogy a mozgalom idén a szórvány és Kolozsvárt követően elindult Maros megyében is. Meggyőződésem, hogy Erdélyben akkor van magyar jövő, ha a fiatal generáció nemcsak megismeri kulturális örökségünket, de ragaszkodik is hozzá és megőrzi a következő nemzedékeknek is” – fogalmazott Winkler Gyula rámutatva, olyan mozgalommá vált az Örökségünk őrei, amely épp a legfogékonyabb, de ugyanakkor legsérülékenyebb korosztályt tudta megszólítani. „Ha ebben a korban sikerül a kulturális, nemzeti identitásunkat megerősíteni, akkor a későbbiekben sem lesz gond. A nemzeti és európai identitás kiegészíti egymást, sőt, erősíti egymást. Az a célunk, hogy ezt a kezdeményezést európai szinten is megismertessük, mi több, szeretnénk, hogy a vetélkedő bekerüljön örökségvédelmi jó gyakorlatként az európai köztudatba” – mondta el az EP-képviselő.

A Brassó megyei döntőben a Brassói Evangélikus-Lutheránus Templomot (BELT) és a Tömösi emlékművet (TÖRT/ÉN/ELEM) örökbe vevő csapat méretkezett meg, versenyen kívül bemutatta aktivitását a Brassaï csapat, amelynek tagjai a brassói származású Halász Gyula fényképész, író munkásságával kapcsolatosan tevékenykedtek. A szórvány döntőre Brassói Evangélikus-Lutheránus Templom (BELT) csapata jutott tovább. A verseny támogatói: az RMDSZ Brassó megyei szervezete, Ambrus Izabella parlamenti képviselő és Tóásó Imelda, a Brassó Megyei Tanács alelnöke.

A Maros megyei döntőt március közepén rendezték meg, a kilenc csapat összecsapásából a Telekiek unokái kerültek ki nyertesen. A kolozsvári döntőt április 13-án tartják, míg a szórványközösségek döntőjén, a Fehér, Brassó és Hunyad megyei nyertesek méretkeznek meg, a versenyt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban tartják április 14-én. Mint minden évben a nyertes csapat brüsszeli tanulmányúton vesz részt Winkler Gyula meghívására, idén erre szeptemberben kerül sor, amikor Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke, valamint a kulturális főosztály szervezésében a diákok az Európai Parlamentben angol nyelvű bemutatót tartanak.