Önkormányzati fejlesztések uniós alapokból

Az EU biztosította pénzforrások ma már az önkormányzati fejlesztések alapját képezik, de szükség van arra, hogy a Kohéziós Alapok felhasználásánál a specifikus problémákat tagállami szinten rugalmasan lehessen kezelni – ez volt a következtetése annak a megbeszélésnek, amelyet Winkler Gyula EP-képviselő Lőrincz Helgával, Nagyenyed alpolgármesterével, a nagyenyedi RMDSZ elnökével folytatott a városházán. Az uniós alapok jelentősége és megvalósítások mellett arról is egyeztettek, hogy melyek a jövőbeli elvárások, ami az EU közpolitikáit illeti.

Az elmúlt két és fél év tapasztalata arra vezetett rá, hogy a közepes és kis városok adminisztrálása egyszerűen lehetetlen uniós források nélkül. A XXI. század Romániájában rengeteg aszfalt nélküli út, víz- és szennyvízhálózat nélküli lakónegyed, elhanyagolt épület van. Mindezek a hiányosságok nem orvosolhatók egy település költségvetéséből, ezért nagyon fontos az EU által nyújtott alapok felhasználása. Sajnos Nagyenyed az elmúlt években keveset teljesített, egyedül a Bethlen Gábor Kollégium felújítását pályázta meg. Jelenleg pótolni próbáljuk ezt az elmaradást, 2016 után összesen 11 pályázatot nyújtottunk be, melyek teljes értéke 288,4 millió lej. Ezekből 6 pályázatot már elbíráltak és elindultak a beruházások. 215,1 millió lejből teljesen új utakat építünk, parkokat létesítünk, korszerű kapcsolattartási rendszereket és eljárásokat tudunk beépíteni az önkormányzat működésébe, bicikliutakat, szabadtéri mozit építünk, nappali foglalkoztatót idős személyeknek, szociális konyhát és otthoni betegellátást biztosítunk. Ezek mellett a református vártemplom javítása is folyamatban van, ami ugyancsak uniós alapokból történik. Csak a már elindított projektek értéke a város költségvetésének mintegy háromszorosát teszi ki, vagyis több mint 20 év kellene, hogy saját pénzből valósítsuk meg. Így nézve a közelgő európai parlamenti választások fontosságát, mindenkinek meg kell értenie, hogy csak közösen, csak együtt tudunk nagy dolgokat tenni. Az EU az az erő, amely segít modern városokat, korszerű intézményeket építeni” – fogalmazott Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere.

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselő megerősítette, hogy Erdély-szerte ugyanazokat a visszajelzéseket kapja az önkormányzati vezetőktől „Felismerték, hogy mennyire fontosak az uniós forrásokból megvalósított fejlesztések. Éppen ezért tudatosítani kell az EP-választások súlyát, hiszen az unió következő költségvetése csak idén decemberben kerül elfogadásra. Ez azt is jelenti, hogy a városok és önkormányzatok lehetőségeiről, a fejlesztések folytatásáról azok fognak dönteni, akiket május 26-án megválasztunk. Az EP-választásokon derül ki, hogy azok lesznek-e többségben az európai törvényhozásban, akik a finanszírozásokat csökkentenék, vagy azok, akik a fejlesztések folytatását támogatják. Ezt a megmérettetést az RMDSZ összefogással tudja megnyerni, közösen helyi választottjainkkal, önkormányzati vezetőinkkel” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Lőrincz Helga ismertette egyik fontos problémájukat, a városokhoz és municípiumokhoz közigazgatásilag tartozó falvak elmaradottságát. „Ez nem más, mint a kommunista idők mindmáig megoldatlan hagyatéka. Míg az előző időszakban a községek EU-s pénzeket kaphattak infrastrukturális építkezésre, a városokhoz csatolt falvak nem részesültek ilyen támogatásban. Fontosnak tartjuk, hogy a következő ciklusban külön támogatási program legyen a városokhoz csatolt kistelepüléseknek is, felzárkózási lehetőséget biztosítva” – magyarázta Nagyenyed alpolgármestere.

Ismerős a probléma, máshol is jelezték, mondta el Winkler Gyula. „Fontos helyi kezdeményezésnek tartom, amelyet az RMDSZ is felvállal. A következő hónapokban az uniós költségvetési viták során is érvényesíteni kell ezt az elvárást. Szorgalmazzuk, hogy a kohéziós politikák alkalmazási szabályaiban a rugalmasság elve érvényesüljön, hogy a tagállamok szintjén a specifikus problémákat országos programokkal lehessen megoldani” – nyomatékosított az RMDSZ EP-képviselője.