"One Vote 2014" kampány a mélyszegénység felszámolásáért

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselõje csatlakozott szerdán az ONE Alapítvány által kezdeményezett “One Vote 2014” kampányhoz, amely a mélyszegénység elleni harcra kívánja felhívni a figyelmet. Az EP-képviselõ elismerõen szólt az One Alapítvány fiatal önkénteseinek lelkes munkájáról, akik az Európai Parlamentben gyûjtenek támogató aláírásokat. “Öröm látni a lelkesedését ezeknek az európai fiataloknak, akik hisznek az Európai Unió alapértékeiben. A krízis által legerõsebben érintett generáció tagjai õk, úgy vélem, hogy minden európai politikusnak szem elõtt kell tartania a fiatalok érdekeit minden olyan döntésnél, amely az uniós politikákra vonatkozik” – emlékeztetett Winkler Gyula. 

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának tagjain is múlik a kereskedelem változatossá tétele és a globális kereskedelmi fluxushoz való hozzáférés biztosítása a világnak azon részein, ahol a mélyszegénység napi valóság. Az Európai Néppárt támogatja a nemzetközi kereskedelmi rendszer minél szélesebb elterjedését, ezáltal is segíteni tudjuk a mélyszegénység elleni küzdelmet. Természetesen nem lehet eltekinteni attól, hogy biztosítottak-e a demokratikus kormányzás feltételei, az alapvetõ emberi jogok, még akkor sem, ha kereskedelmi szempontból kedvezményezett partnerországról van szó” – fogalmazott Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselõje ebben a mandátumban is folytatja a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban megkezdett munkáját.

Az “One Vote 2014” felhívás aláírói azt kérik az Európai Uniótól, hogy váltsa be ígéretét, mely szerint támogatja a mélyszegénység elleni harcot. Jelenleg Európa a világ legnagyobb humanitárius adományozója, az európai civil szervezetek azonban aggódnak, hogy az EU által a harmadik világ országainak nyújtott támogatásokat valóban hatékonyan használják-e. Az One Alapítványt Bill Gates és Bono, a U2 együttes frontembere alapította, nemzetközi szinten elismert szervezet, amely a mélyszegénység és a fertõzõ betegségek elterjedése ellen küzd. Az ír származású Bono márciusban a dublini Európai Néppárt kongresszusán is felszólalt, európaiságra és jótékonyságra buzdító beszéde elismerést váltott ki a kongresszusi küldöttek körében.