Nyugat-Balkán uniós felzárkózása néppárti prioritás

Brüsszelben ülésezett csütörtökön a SME Europe, az Európai Néppárt kis- és középvállalkozókat támogató lobbiszervezetének elnöksége. Napirenden szerepelt a szervezet tevékenységének újraszervezése az EP-választásokat követõen, a következõ idõszak prioritásainak megvitatása és a decemberben sorra kerülõ éves közgyûlés elõkészítése. Nadezhda Neynsky, SME Europe-elnök tájékoztatójában prioritásként fogalmazta meg a Nyugat-Balkán országaival való kapcsolatok szorosabbra fûzését, hiszen a csatlakozásra váró országokban, akár az EU tagországokban, a KKV-k fontos szerepet játszanak.

Az Európai Néppárt gazdasági programjában nagy hangsúlyt kap a KKV-k támogatása, a megfelelõ üzleti környezet kialakítása, a bürokrácia csökkentése és az olyan uniós programok mûködtetése, amelyek új munkahelyet létrehozását stimulálják a KKV-k tevékenységének ösztönzése által.

Olyan ötéves mandátum elején vagyunk, amelynek idején elõreláthatóan szünetelni fog az EU-bõvítés, ez viszont nem jelenti azt, hogy a Nyugat-Balkán országaiban a csatlakozásra való felkészülésnek lassulnia kellene, sõt a közigazgatási és államszerkezeti reformokkal párhuzamosan a gazdasági felkészülést gyorsítani kell, ennek fontosságát tapasztalhattuk Románia elõcsatlakozási idõszakában is. A kis- és közepes vállalkozások a gazdaság gerincét adják a térség országaiban, rengeteg olyan tartalék van, amelyet együttmûködéssel jobban ki lehet használni. Jó példa erre a bánsági háromoldalú együttmûködés. Úgy vélem, hogy Románia, Magyarország és Szerbia együttmûködése fejlõdést hoz a Bánságba, nagy szerepet játszva az egységes gazdasági térség kialakításában, ugyanakkor hatékony módon tud segítséget nyújtani a vajdasági magyar közösségnek az uniós csatlakozásra való felkészülésben. Az Európai Néppárt mindig is támogatta a Nyugat-Balkán uniós felzárkózását, számunkra továbbra is prioritás a térség fejlõdése, modernizációja és az EU-s csatlakozás, amikor ennek feltételei teljesülnek” – fogalmazott a SME Europe elnökségi gyûlése kapcsán Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselõje.
 
A SME Europe az Európai Néppárt kis és közepes vállalkozókat támogató lobbiszervezete, amelynek egyik alelnöki tisztségét Winkler Gyula tölti be. Az RMDSZ EP-képviselõjét 2012-ben, az EPP bukaresti kongresszusán választották meg SME Europe-alelnöknek.