Nemzeti ünnepünkön megerősítjük jövőbe vetett hitünket

Hunyad megyében idén vasárnap délelőtt a szászvárosi református vártemplom tanácstermében megtartott ünnepi műsorral indult a március 15-éhez kapcsolódó megemlékezések sora.  Az ünnepi beszédet Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke mondta, aki a dél-erdélyi szórványközösségek jövőbe vetett hitének megerősítéséről beszélt. Az ünnepi istentiszteletet követően Fülöp Béla, az RMDSZ helyi elnöke történelmi előadásban ismertette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és Hunyad megyei vonatkozásait, majd Sipos Szabolcs református lelkész vezetésével kulturális műsort mutattak be a szászvárosi gyerekek.

“Legszebb nemzeti ünnepünk március 15-e, amikor nemcsak a `48-as hősökre emlékezünk, hanem igyekszünk minden évben új alapokra helyezni, megerősíteni jövőbe vetett hitünket, hogy a magyar közösség jövője a dél-erdélyi szórványban olyan történet, amely nem ért véget, amelyhez még sok szép fejezetet fogunk hozzátenni” ­– fogalmazott Winkler Gyula.

Amikor összegyűlünk ünnepelni, akkor együtt többek vagyunk, nemcsak egy csapat magyar ember, aki éppen összetalálkozott, hanem ünneplő közösséget alkotunk, amelynek tagjait összekötnek a közös gyökerek, a közös történelmi múlt, a közös hagyományok. Így kell megélni a mindennapokat is, hogy egy pillanatra sem feledjük a közösséghez való tartozást. Amíg él bennünk az akarat, hogy az egyéni boldogulás mellett a közösség jövőjéért is tegyünk nap mint nap, addig mély bizonyossággal állíthatjuk, hogy lesz magyar jövő Szászvároson, Hunyad vármegyében, Dél-Erdélyben mindenhol” – emelte ki az EP-képviselő, utalva a közösségi ünnepek fontosságára.

Hunyad megyében vasárnap délelőtt Déván és Lupényban is megemlékeztek a szabadságharc hőseire. Szerdán a hagyománynak megfelelően Piskin kezdődnek a március 15-ei ünnepségek, a római katolikus templomkertben  12 órától tartják az ünnepi műsort, majd elhelyezik a kegyelet virágait.  Déván 14 órakor a református temetőben koszorúznak, majd 18 órától a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában tartanak ünnepi megemlékezést. Lupényban 15,30 kezdődik a katolikus templomban az ünnepi műsor, amit koszorúzás követ. Vajdahunyadon 16 órától a református templomban kezdődik a megemlékezés, majd megkoszorúzzák a Petőfi szobrot. Petrozsényban 16,30-tól a református templomkertben koszorúznak, majd 17 órától az unitárius templomban ünnepi istentiszteletre várják a magyar közösség tagjait. Március 19-én 11 órától, a szászvárosi, 12 órától a brádi római katolikus templomban tartanak megemlékezést.