Nem ukrán, hanem európai válsággal állunk szembe

Az ukrán határon továbbra is feszült a helyzet. Nem ukrán válsággal állunk szemben, hanem európai válsággal. Az európai építkezés alapja a béke, amely most veszélybe került. Üdvözlöm a válságra adott egységes európai választ.Úgy vélem, hogy sosincs késő a diplomáciai megoldásokhoz; a felfokozott hangulatot lehet oldani párbeszéddel. Az EPP képviselőcsoport határozottan támogatja az egyes államok szuverén szabadságát, hogy saját maguk határozzák meg jövőjüket és útjukat. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a rólunk szóló tárgyalások nem történhetnek nélkülünk. Az orosz fellépés költségeinek növelése érdekében az EU-nak gazdasági intézkedéseket és szankciókat kell találnia, amelyekkel minden tagállam egyetért. Üdvözlöm az Európai Parlamentben megszavazott határozatot, amely szerint 1,2 milliárd eurós támogatást nyújtunk Ukrajnának” – emelte ki szerdán Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője.

Románia közelebb áll ehhez a konfliktushoz, mint más uniós országok. Fontos, hogy élvezzük a NATO biztonsági ernyőjének előnyeit, az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerséget és az uniós szolidaritást. Egyetlen romániai állampolgárnak sem kell félnie. Készek vagyunk tiszteletben tartani nemzetközi kötelezettségvállalásainkat, és minden lehetséges forgatókönyv esetén részt venni a közös európai válaszlépések végrehajtásában. Remélem, hogy a diplomáciai megoldás bizonyul a járható útnak” – fejtette ki.

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban ülésezett, az EU-orosz kapcsolatokról, az EU biztonságáról és Ukrajna orosz katonai fenyegetéséről folytatott vitát. Jelen volt Charles Michel, az Európai Unió Tanácsa elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója. A EP-képviselők közös uniós fellépést és Ukrajna egyértelmű támogatását kérték.