"Nem kívánatosak a bukaresti Schengen-nyilatkozatok"

Brüsszelbõl nézve “nagyon szerencsétlenek és nem kívánatosak” a bukaresti kormánypárti politikusok nyilatkozatai, illetve a belpolitikai csatározások a schengeni csatlakozás ügyében – jelentette ki lapunknak Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselõje szerint Bukarestnek ki kell lépnie abból a paradigmából, hogy a csatlakozásnak csak technikai feltételei vannak, és ezeket Románia teljesítette, így joggal igényelheti belépését a határmentes övezetbe. “Tudomásul kell venni azt, hogy az EU döntéshozóinak politikai aggályai vannak, amelyeket fel kell oldani” – szögezte le a politikus, aki szerint Románia megítélése a tavalyi politikai válság óta romlik, és tovább romolhat minden olyan alkalommal, amikor belpolitikai csatározások tétjévé válik egy-egy ilyen európai uniós kérdés.winkler2

Winkler emlékeztetett arra, hogy nyugati, konszolidált demokráciákban, ha a nemzeti érdek úgy kívánja, valamennyi politikai erõ felsorakozik egy adott cél – például az EU költségvetésébõl való részesedés – mögé. “Vannak olyan országos érdekek, amelyeknek a belpolitikai helyzet fölé kell emelkedniük, ez nálunk valahogy nem sikerül. Romániában tavaly választási év volt, akkor azt mondtuk, hogy kampányban minden megengedett, de most úgy látszik, hogy a román pártok máris a jövõ évi választási kampányra készülnek” – tette hozzá.

Az EP-képviselõ emlékeztetett arra is, hogy két évvel ezelõtt, a hollandiai politikai válság idején Hága mondott nemet a román csatlakozásra, a tavalyi franciaországi választások elõtt Párizs, most pedig a választásokra készülõdõ Németország mond nemet. Jövõre pedig szintén akadhat majd olyan tagállam, amely belpolitikai megfontolásokból nemet mond – magyarázta.

Winkler szerint ennek hátterében az áll, hogy az európai politikusok populista eszközökkel próbálnak megfelelni a saját választóik elvárásainak, ahelyett, hogy vállalnák a szavazóik elõtt azt, hogy demográfiai okok miatt az összes északi és nyugati tagállamnak szüksége van bevándorló munkaerõre. “A bevándorlók okozta esetleges gondokat a választók felvilágosításával, nem a butításukkal kell megoldani” – jelentette ki.

maszol.ro