Ne sajnáljuk, hanem támogassuk a szórványt!

Fotó: Bethlendi Tamás

A 2024-es szuperválasztási évre készülve, a szórványban dolgozó RMDSZ szervezetek számára öt prioritást nevezett meg Winkler Gyula EP-képviselő az RMDSZ temesvári kongresszusán. Ne sajnáljuk, hanem támogassuk a szórványt! – hangsúlyozta felszólalásában.

Elsőként arra mutatott rá, hogy az Ügyvezető Elnökség szórványprogram támogatásai mellé jelentősebb „önrészt” kell rendelni, ennek érdekében a szórványban dolgozók főként saját szervezési képességüket kell növelniük és még több önkéntest mozgósítani.   Második pontként a magyar oktatás kérdését jelölte meg „Az anyanyelvű oktatás mindig a nulladik prioritás! Szorítunk a parlamenti csoportnak, hogy a szórvány számára is jó kimenetellel végződjen az oktatási törvények vitája, utána pedig rajtunk, mindannyian múlik, hogy azonnal elkezdjük az új lehetőségek életbe ültetését” – emelte ki az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. Harmadik prioritás a székely – szórvány együttműködést továbberősítése. Mint mondta meg lehet és meg kell erősíteni, ugyanakkor ebben a viszonyban is fontos a szórványközösségek „önrészét” növelni.

Negyedik pontként a nagyvárosi szórványok problémájára tért ki, mint hangsúlyozta, folytatni kell ez irányban az erőfeszítéséket, mert „minden bizonnyal a megoldások ott vannak valahol, csak még nem igazán találtuk meg őket”. Ötödik prioritásként a szórványközösségek életének online megjelenítését nevezte meg. „Meg kell erősíteni a digitális jelenlétünket, hiszen a közösségeink tagjai ott vannak a világhálón, tehát nekünk is oda kell menni, a virtuális világban és a közösségi hálózatokon kell találkozni” – fejtette ki Winkler Gyula.