Nagyobb uniós összefogással kell ellensúlyozni Oroszország megosztási kísérleteit

Akkor tudunk eredményt elérni a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban az Orosz Föderációval, ha az Európai Unió egységes hangot üt meg, fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő szerdán Brüsszelben. Az Európai Parlamentben annak kapcsán tartottak kerekasztalbeszélgetést, hogy értékeljék Oroszország teljesítményét, a föderáció hat éve csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Oroszország bonyolult, de fontos partnere az Európai Uniónak. A 2012-es WTO-s csatlakozást követően nem kielégítő a többoldalú szabályozások alkalmazása Oroszországban. Továbbra is gyakran előfordul, hogy megsérti a Kereskedelmi Világszervezet szabályait, ilyen szempontból a föderáció teljesítménye egyáltalán nem meggyőző” – emelte ki Winkler Gyula, aki az INTA alelnökeként a beszélgetés moderálta.

Több oka is van annak, hogy az EU-Oroszország kétoldalú kereskedelmi kapcsolata meredeken visszaesett, míg hat évvel ezelőtt, a WTO-s csatlakozáskor évi 340 millió euró volt az EU-Oroszország közötti kereskedelmi forgalom értéke, 2016-ban már csak 190 millió euróról beszélhetünk. Ez nemcsak a Krími félsziget lerohanása miatt kiszabott politikai embargóhoz és a bevezetett szankciókhoz köthető. „Szükség van egy körültekintőbb, alaposabb elemzésre, amely az Orosz Föderáció gazdaságának strukturális problémái mellett azt is figyelembe veszi, hogy milyen megszorító, protekcionista intézkedéseket vezettek be számos ágazatban, annak ellenére, hogy ezzel a Kereskedelmi Világszervezet előtt tett vállalásait és egy sor kétoldalú egyezményt, köztük az EU-val kötött megállapodásait szegte meg a Föderáció” – fejtette ki. Véleménye szerint az a széthúzást eredményező politika, amelyet Oroszország az EU-s tagállamokkal szemben gyakorol – legyen szó a földgáz árpolitikájáról, vagy preferenciális, politikai döntéseken alapuló megegyezési kísérletekről – csak akkor ellensúlyozható, ha az Európai Unió hatékony belső szolidaritást mutat fel és továbbra is konstruktív párbeszédet szorgalmaz orosz partnerével.

Az Európai Parlament továbbra is aktívan elkötelezett a Kereskedelmi Világszervezet szabályalapú multilaterális rendszere mellett. Folytatjuk a párbeszédet a WTO Parlamenti közgyűlése keretében a moszkvai Állami Duma képviselőivel. Ugyanakkor szorgalmazzuk a Kereskedelmi Világszervezet reformját, ugyanis a szervezetnek meg kell őriznie nemzetközi súlyát, beleértve a választottbírósági eljárás rendszerét is” – emelte ki Winkler Gyula.

A kerekasztalbeszélgetésen részt vett többek között, Sorin Moisă (Romania, EPP), Paul Rübig (Ausztria, EPP), Jarosław Wałęsa (Lengyelország, EPP), Helmut Scholz (Németország, GUE/NGL) EP-képviselők, míg az Európai Bizottság képviseletében Petros Sourmelis, a Nemzetközi Kereskedelmi Igazgatóság Oroszországi irodájának vezetője, valamint jelen volt több papírgyártásban, vegyiparban, húsfeldolgozásban és kiskereskedelemben érdekelt európai KKV és nagyvállalat képviselője. A KKV és a ipar képviselői ismertették melyek a legnehezebb akadályok, amellyel az Orosz Föderációval folytatott kapcsolataikban tapasztaltak meg, ezek között említették a túlzott nacionalizmust és protekcionizmust, a vámjellegű akadályokat, a WTO szabályainak megsértését, a gazdasági és kereskedelmi intézkedések kiszámíthatatlan jellegét, Oroszország kísérleteit, hogy megossza az EU-s tagállamokat. A kerekasztalt a European SME és a Friends of SME szervezte közösen az Európai Parlamenttel.