Mindannyiunkat érint az EU 2020 utáni költségvetése

A bukaresti kormánynak elkötelezetten és sokkal aktívabban kell részt vennie az EU következő többéves keretköltségvetésének (MFF) vitáján, mert az minden tagállamnak fontos kérdés, különösen, hogy Nagy-Britannia 2019 márciusára időzített kilépése meghatározza a következő ciklust, ugyanis jelentősen kisebb költségvetést eredményez, és ez már most vitát szült, mutatott rá hétfői sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke. Becslések szerint a Brexit miatt az EU költségvetése legalább kilenc milliárd euróval csökken, de akár 14 milliárdos különbség is elképzelhető.

Az Európai Parlamentben már megkezdődtek a viták a 2020 után következő költségvetési ciklusról, az Európai Bizottság képviselői jelezték, hogy idén májusban mutatják be a költségvetéstervezetet. „Egyes tagállamok a költségvetés csökkenéséből kiindulva a kiadások mérséklését javasolják. De honnan fogják visszavágni a kiadásokat? Vannak olyan hangok, amelyek a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika alapjait csökkentenék, ez Románia számára a két legfontosabb közpolitika, hiszen innen kapja a legtöbb finanszírozást. 2014-2020 között a Románia által lehívható keret több mint 40 milliárd euró, ebből 22 milliárdot a Kohéziós Politika alapjából biztosítanak. Meg kell védenünk ezt a két közpolitikát, mert ez Románia érdekét szolgálja” – magyarázta Winkler Gyula. Ez azért is nehéz feladat Brüsszelben, mert Románia nagyon alacsony arányban használta fel a kohéziós alapokat, ismertette a helyzet fonákságát az EP-képviselő. „Amikor azt hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos Románia számára, hogy az elkövetkezőkben is a jelenlegi szinten maradjon a Kohéziós Politika finanszírozása, akkor megkérdezik tőlünk, hogy 4 év alatt miért kevesebb mint 3 százalékát használtuk fel ennek az alapnak, vagyis a 22 milliárd euróból kevesebb mint egy milliárdot hívtunk le. Remélem, az új kormány ezt a problémát a megfelelő komolysággal kezeli” – hangsúlyozta.

Az RMDSZ-nek fontos kérdés a Kohéziós Politika jövője és a többéves pénzügyi keret paramétereinek megtartása, ezért egyetért a tagállamok hozzájárulásának növelésére vonatkozó európai bizottsági javaslattal, amelyet Magyarország és Lengyelország is támogat. „A tagállamok a GDP bizonyos százalékával járulnak hozzá az EU költségvetéséhez, a hozzájárulást pár tized százalékkal növelnék meg, tehát ez nem nagy emelés, viszont kiegyenlítené a Nagy-Britannia kilépése okozta hiányt” – tette hozzá. Winkler Gyula elmondta még, hogy az RMDSZ egyik fontos célkitűzése szorosan kötődik a 2020 utáni uniós költségvetéshez. „Mi leszögeztünk néhány nagy célkitűzést a következő évekre, az egyik ilyen célkitűzésünk a jóléthez fűződik. Ennek biztosítása pedig a Brüsszelben hozott döntésektől is függ. Az emberek, közösségünk jóléte attól is függ, hogyan sikerül minél több európai uniós pénzt megpályázni, mennyire hatékonyan tudjuk felhasználni, lehetőleg ne lejtőn focipályát építsünk, hanem autópályákat, olyan létesítményeket, amelyek valóban a társadalom hasznára válnak, közösségünk fejlődését szolgálják” – fejtette ki az EP-képviselő.