Mímelt vagy reális a korrupcióellenes harc?

Negyedik éve, hogy pozitív tendenciák észlelhetők Romániában, hiszen sok pozitívumot tartalmaz a brüsszeli országjelentés, amely a romániai igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes harc területén észlelhető. Ennek ellenére az Európai Bizottság még sem szünteti meg az ország megfigyelését. A brüsszeli hatóságok a következő területeket mérik: jogállamiság, igazságszolgáltatás függetlensége, korrupcióellenes fellépés.

Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő részben érthetőnek tartja, hogy nem fejeződik be az ellenőrzési megchanizmus sem Románia, sem Bulgária esetén, hiszen joggal lehet feltenni a kérdéseket a három alappillérre vonatkozóan: „Valóban működik a jogállamiság párttól függetlenül? Valóban független az igazságszolgáltatás? Valóban hatékony és reális a korrupcióellenes fellépés, vagy csak mímeljük?” – tette fel a kérdéseket Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő.

„Úgy vélem, hogy az ellenőrzési mechanizmus nem egy osztatlan siker, és az Európai Parlament jelentése arra felé mutat, hogy egy állandó ellenőrzési, nyomonkövetési rendszert kell létrehozni, amely egyformán érvényes lenne minden európai uniós országra. Megkockáztatom azt is megfogalmazni, hogy valószínűleg ez jelentené az ellenőrzési megchanizmusok végét Románia és Bulgária számára.” – fogalmazott a képviselő. Az interjút Magyari Izabella készítette, itt meghallgatható.

Marosvásárhelyi Rádió