Milyen Európát akarunk? Az RMDSZ 12 pontja

Mi, erdélyi magyarok sokat vártunk arra, hogy az Európai Unió tagjai legyünk. Európa a mi otthonunk is, tapasztaljuk az előnyeit, kihasználjuk a lehetőségeit. De érezzük a rossz brüsszeli döntéseket is. Az életszínvonal várt javulása elmaradt, a hagyományos értékeink háttérbe szorulnak, a schengeni csatlakozásunkat halogatják. Tudjuk, hogy az Uniónak nincs alternatívája: sem a többi ország, sem a magyarok számára. A magyar emberek most azt várják, hogy az Unió megváltozzon. Az RMDSZ is ezt kéri: új szemléletet, új lendületet és új vezetést Brüsszelbe!

1. Az uniós kisebbségvédelmi szabályozásokat támogatni kell és nem gáncsolni!

2. Kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat: településeink fejlesztésére, iskoláink és kórházaink korszerűsítésére, gazdáink és vállalkozóink támogatására.

3. Az EU itthon segítsen munkahelyeket teremteni a fiataloknak, ne pedig arra ösztönözze őket, hogy külföldön keressék a megélhetést.

4. Támogatjuk az uniós minimálbér elvének alkalmazását itthon is.

5. Tagállami döntéshozatalt a migráció kezelésében!

6. Az ukrán gabona exportja helyett az erdélyi magyar gazdákat, a helyi termékeket támogassa az Unió!

7. Több támogatást a kis- és középvállalkozásoknak fejlesztésekre, innovációra és munkahelyteremtésre!

8. Kevesebb bürokráciát! Ne legyen nehezebb a támogatások lehívása, mint a valódi értékteremtés.

9. Méltányos legyen a zöld átállás, ne a gazdákat terhelje! Az Unió az ambiciózus éghajlatvédelmi céljait egyeztesse össze a tagállamok gazdasági lehetőségeivel és társadalmi tűrőképességével.

10. Ne védje jobban az EU a medvét, mint a saját állampolgárait! Brüsszelnek meg kell szüntetnie a barnamedve szigorúan védett státuszát.

11. Erősebb fellépést a szélsőségesek ellen!

12. Olyan Európát akarunk, amelynek súlya van a világban, gazdaságilag versenyképes marad. Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje határait és polgárait.

Június 9-én mi is beleszólhatunk abba, hogy jó irányba változzon az Unió. Azért kell elmennünk szavazni, hogy a magyarok – itthon, Erdélyben, a Kárpát-medencében és Európában – nyertesei, ne vesztesei legyenek a 2024-es év nagy változásainak!