Mi lehetünk a következő ciklus vesztesei - Sokba kerülhet az uniós pénz

A következő költségvetési ciklusban a jelenleginél többe kerülhet a fejlesztésekre használható uniós pénz, nagyobb önrész kell hozzá, s csökkenhetnek a mezőgazdasági alapok. Ezzel ellentétben megkétszereződhet a fiatalok külföldi tapasztalatcseréjét elősegítő Erasmus-program költségvetése. Ugyanakkor jelentős pénzalapokat szánnak a katonai mobilitást elősegítő infrastruktúra fejlesztésre, amely jó lehetőség Románia számára, hogy megépítse az autópályáit, összegezte lapunk érdeklődésére Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjét az Európa Tanács önkormányzati kongresszusának bálványosi ülése alkalmával kérdeztük a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési ciklus körvonalazódó költségvetése kapcsán. Winkler elmondta: nemrég jelent meg a következő hétéves ciklus tervezete, ami nem sok jót ígér a kelet-közép európai országok számára. Például Nagy-Britannia kilépése miatt évente 7–9 százalékkal csökkennek az uniós hozzájárulások. Megoldás lenne, ha a megmaradó 27 tagország megemelné a hozzájárulásokat, ám a nyugati államok többsége nem hajlandó többet fizetni, míg a keleti tagállamok nem fogadják el a regionális fejlesztési és mezőgazdasági alapok csökkentését.

Az Európai Bizottság 7 százalékkal csökkentené a számunkra fontos regionális fejlesztési alapot, és 5 százalékkal a mezőgazdasági alapot, ezen belül 4 százalékkal kevesebb lenne a területalapú támogatások alapja. Most egy 8–9 hónapos „harc” következik a tagállamok között, hogy kinek mennyi pénz jut az egyes uniós alapokból.  Viorica Dăncilă miniszterelnök például bejelentette, hogy Románia 8 százalékkal több pénzt hívhat le a regionális fejlesztési alapokból 2021 és 2027 között, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban. Winkler szerint a miniszterelnök és Corina Crețu regionális fejlesztésért felelős uniós biztos elmulasztotta megemlíteni, hogy az önkormányzatoknak többe fog kerülni a fejlesztésekre szánt uniós pénz, hiszen a jelenlegi 6–8 százalékos önrész helyett 16–18 százalékra emelnék annak mértékét. Hátrányos Románia számára az is, hogy a 2007 és 2013 közti időszakban a rendelkezésre álló pénzek csupán 90 százalékát sikerült lehívni. A jelenlegi, 2014-ben kezdődött ciklusban a regionális fejlesztésre szánt összeg alig 10-15 százalékát használtuk fel.

Az EP-képviselő szerint jó hír, hogy a 2021 és 2027 időszakban a korábbi összeg kétszeresére, 30 milliárd euróra emelnék az Erasmus-program finanszírozását, amely fiataloknak külföldi tapasztalatszerzést tesz lehetővé. Ennek kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arra figyelmeztetett, hogy ez komoly veszélyt jelent, hiszen több pénzt költenek a képzett fiatalok Kelet-Közép-Európából Nyugatra való csábítására. Winkler Gyula viszont úgy véli, az a fiatal, aki külföldre akar vándorolni, a program nélkül is megtenné, ezért olyan gazdaságfejlesztési intézkedésekre van szükség, amelyek által itthon tudjuk tartani az ifjakat.

A következő években hangsúlyosabb lesz az uniós határvédelem, a migrációs politika és a kialakuló európai hadsereg, ezért egy sokmilliárd eurós stratégiai alapot is létrehoznak, amelyből a katonai mobilitást segítik infrastruktúra-építéssel.

Székely hírmondó, Kovács Zsolt