Menekültkérdésben több határozottságot várunk az EU holland elnökségétől

Az EU holland elnökségének kulcsszerepe lesz a tagállamok közti összhang megteremtésében a menekültkérdést illetõen, a fõ cél a Schengen-övezet megmentése – fogalmazott Winkler Gyula szerdán írásbeli hozzászólásában. Az Európai Parlament a héten Strasbourgban ülésezik, a plénum szerdán tárgyalt arról, hogy az EU elnökségét Hollandia vette át a következõ hat hónapra.
     
“Veszélybe került a Schengen-övezet, összeomlása az Európai Unió bukását is jelenti. A holland elnökség eddig soha nem tapasztalt mértékû válság idején veszi át mandátumát, a legfontosabb kihívása a migrációs problémák és a nemzetközi biztonsági kérdések integrált kezelése. Megfelelõ, ahogy a prioritást meghatározták, csak az nem derül ki, hogy mennyire égetõ intézkedésekre van szükség. Nagyobb ambícióra, több határozottságra van szükség” – véli az RMDSZ európai parlamenti képviselõje, aki szerint az EU-nak el kell ismernie, hogy kudarcot vallott a menekültválság kezelésében, nem találták meg a közös európai választ a problémára.
Ki kell mondanunk egyértelmûen, nem minden Európába érkezõ migráns maradhat a kontinensünkön. Szigorú és világos szabályozás kell, hogy megkülönböztethessük a menekülteket a gazdasági migránsoktól. Erkölcsi kötelességünk segítséget nyújtani a Szíriából érkezõ menekülteknek, de azonosítanunk kell a gazdasági migránsokat és visszatérítenünk származási országukba. A Dublini rendeletet sürgõsen újra kell vizsgálni az Európai Bizottság márciusra várható javaslatai alapján. A Frontex radikális reformjára van szükség, hogy az EU külsõ határainak hatékony védelemrõl beszélhessünk. Így, megmentve a szabad mozgást lehetõvé tevõ térséget, megakadályozzuk uniónk szétesését is” – hangsúlyozta írott nyilatkozatában Winkler Gyula.

Az EP-képviselõ azt követõen fogalmazta meg nyilatkozatát, hogy több európai vezetõ aggodalmát fejezte ki, hogy összeomolhat a szabad mozgás jogát biztosító Schengen-térség a migránshullám által fenyegetett tagállami döntések következtében, ugyanakkor a bécsi hatóságok döntése is közrejátszott, amely alapján Ausztria ideiglenesen felfüggesztette a Schengeni Egyezményt.