Megtisztelő a magyarság bizalma, de felelősséget is jelent

Winkler Gyula régi-új EP-képviselõvel készített interjút a Nyugati Jelen.

– Képviselõ úr, gratulálok az újabb mandátumnak.

– Köszönöm szépen, de a gratuláció nyilván nemcsak nekem jár, hanem mindazoknak, akik segítették a munkánkat az évek során, illetve most a kampányban, beleértve a sajtót is. Csapatmunka volt, melyben sokan vettek részt. Köszönetem azonban elsõsorban az erdélyi magyarságnak szól, amely az urnáknál ismét megtisztelt bizalmával. Örvendetes, hogy sikerült megõrizni az erdélyi magyarság bizalmát, megtisztelõ számomra, de ugyanakkor felelõsséget is jelent a további munkára nézve.

– Hogyan értékelné a vasárnapi választást?

Romániában magasabb volt a részvételi arány, mint 2009-ben, ami kétségtelenül pozitív jelenség. Fontos fejlemény az is, hogy most, amikor számos országban a nacionalista vagy EU-szkeptikus politikai erõk elõretörtek, Románia nem küld sem rendszerellenes, sem szélsõséges erõket az európai parlamentbe. Nyilván, nem állítom azt, hogy a mandátumot szerzõk között nincs nacionalista beállítottságú politikus, vagy EU-szkeptikus, de ezek inkább egyéni esetek, nem szervezett politikai erõk.

– Az RMDSZ hozta a formáját, a magyarság országos népességi arányával szinte pontosan megegyezõ 6,5%-os eredményt ért el vasárnap, ami két mandátumot jelent az Európai Parlamentben.

Visszaosztásnál van még esély a harmadik mandátumra is. Nyilván az esély kicsi, de matematikailag megvan. Várjuk meg a végleges eredményeket.

– Szûkebb hazájában, Hunyad megyében hogyan szerepelt az RMDSZ? Hiszen az EP-mandátum jóformán az egyetlen befolyásos tisztség, amelyet a Hunyad megyei szórványmagyarságnak sikerült megtartani.

Még nincsenek konkrét információink, jelenleg Kolozsváron vagyok, amint meglesznek, elemezzük azokat, és akkor többet tudok mondani.

– Az Európai Néppárt ismét megnyerte a választásokat, de jóval szorosabban, mint 2009-ben, mandátumai száma jelentõsen csökkent. Ilyen körülmények között az RMDSZ és különösképpen a Fidesz politikai súlya felértékelõdik a néppárton belül.

Valóban felértékelõdik a magyarság politikai szerepe, a magyar jelenlét megerõsödik. Már 7 éve együttmûködünk a Fidesz-es kollégákkal a néppárt keretein belül, Orbán Viktor nyilatkozatai alapján folytatni kívánják az együttmûködést, sõt szorosabbra venni igyekeznek. Mindenekelõtt a nemzeti ügyekben, de nyilván egyéb területen is. A prioritás azonban a nemzeti összefogás.

– Sok sikert kívánva a következõ öt év munkájához, köszönöm szépen a beszélgetést.

Én is köszönöm.

Kérdezett Chirmiciu András

www.nyugatijelen.com