Megjelent a Zöld kisokos folytatása

Elérhető a Zöld kisokos második füzete, amelyet Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP) gyakornokai állítottak össze. Míg az első rész a jó ötletek gyűjteménytára volt, a második kiadványban arról olvashatunk, hogy nemzetközi, európai uniós és országos szinten milyen szabályozásokat vezettek be a környezetszennyezés csökkentése érdekében.

A klímaváltozás ma a közbeszéd elkerülhetetlen része, európai és hazai szinten is rendszeresen napirenden szerepel a környezetvédelem, a környezettudatosság kérdése. Folytatva a munkát, a gyakornokok egy második Zöld kisokost is összeállítottak, amelyben azt vizsgálják, milyen országos és európai uniós törvénykezési keret áll rendelkezésünkre, milyen célkitűzéseket fogalmazott meg az EU annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon. Ehhez együttműködésre, mentalitásváltásra van szükség, intézményi és közösségi szinten is. Mindenkire szükség van, hiszen rendszerszintű változást kell elérnünk. Fontos, hogy együtt építsünk zöld jövőt Erdélyben” – hangsúlyozta a kiadvány kapcsán Winkler Gyula EP-képviselő.

Környezetünk védelme nem egyszemélyes feladat. Ez nemcsak egy szaktárcán, egy környezetvédelmi miniszteren vagy egy civil szervezeten múlik, hanem mindannyiunkon” – emlékeztet Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki üdvözölte a kiadvány megjelenését. „Az állami intézményeknek az a dolguk, hogy olyan törvényeket alkossanak, amelyek irányt mutatnak és megteremtik a feltételeket a környezettudatos élethez. A civil szféra példát statuál, görbe tükröt tár elénk és folyamatosan emlékeztet a napi teendőinkre. A mindennapi életben pedig nekünk az a dolgunk, hogy tudatosan éljünk, tudatosan cselekedjünk és legyünk tekintettel arra, hogy ezt a világot örökül kell hagynunk gyermekeinknek” – fejtette ki az RMDSZ-es miniszter, arról biztosítva az olvasókat, hogy eltökélt szándéka tárcavezetőként meghozni azokat a döntéseket, amelyek hosszútávon biztos alapul szolgálnak környezetünk védelmére.

A Zöld kisokos második részét a gyergyószentmiklósi Kémenes Edina és a kalotaszentkirályi Gábora András állította össze. Mindketten mesteri tanulmányaikat végzik, az elmúlt időszakban online gyakornoki programban vettek részt Winkler Gyula EP-képviselő irodájában.

A környezetvédelem mindig is nagyon foglalkoztatott, számos gyakorlatot próbálok beültetni a mindennapokba, hogy minél környezettudatosabban éljek. Ezenkívül a környezetpolitika is érdekel, így nagyon örültem, hogy részt vehetek egy olyan projektben, amelyben megismerem, hogyan is fejlődött a környezetpolitika és milyen új szabályozásokat vezettek be nemzetközi, európai uniós és országos szinteken” – osztotta meg tapasztalatait Kémenes Edina, aki diplomácia és interkulturális tanulmányok szakon végez mesteri tanulmányokat.

A Zöld kisokost meglehetősen hasznos kezdeményezésnek tartom. Fontos, hogy minden eszközt felhasználva felhívjuk az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, hogy a politikai döntéshozatal tárgyát képezze a környezetvédelem. Ugyanis, ha igaz, amit a tudósok 97%-a mond, akkor nagyon rövid az időkeret, amiben eredményesen fel tudunk lépni a bolygónkat fenyegető változások ellen” – emelte ki Gábora András, aki az Európai Unió magánjog témában mesterizik.

A Zöld kisokos ezúttal is zöld pénteken jelenik meg, a kiadvány itt érhető el.