Megfelelő garanciák kellenek a nemzeti kisebbségek védelmére

Nem adott igazat az európai nemzeti kisebbségeknek az Európai Unió Törvényszéke szerdán nyilvánosságra hozott döntésében és nem kötelezi az Európai Bizottságot arra, hogy a MinoritySafepack kisebbségi polgári kezdeményezésben leírt területeken jogi aktusokat alkosson a kisebbségek javára.

 

„Pontosan 12 évvel ezelőtt indítottuk útjára az RMDSZ zászlója alatt, Brüsszelben, az Európai Parlamentben a nemzeti kisebbségi polgári kezdeményezést. Akkor is tudtuk, és ma is érezzük, hogy az uniós intézmények egy része nem támogatja a kisebbségvédelem jogi kodifikációját. Az ellenszélben is azt vállaltuk, hogy minden eszközzel folytatjuk a harcot, ez jelen esetben azt jelenti, hogy az Európai Unió Törvényszéke által biztosított minden jogi utat végigjárnak a kezdeményezők, de azt is, hogy párhuzamosan folytatjuk az építkezést és a harcot. Úgy vélem, hogy az Európai Unió sajátos jogi rendszert és megfelelő garanciákat kell létrehozzon a nemzeti kisebbségek védelmére. A demokrácia az emberi jogok és az emberi méltóság védelmével kezdődik, ez előbb, vagy utóbb a nemzeti és nyelvi kisebbségekre is igaz kell, hogy legyen” – hangsúlyozta ennek kapcsán Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányult, hogy felszólítsa az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.