Megélhetési válság, migráció, új társadalmi szerződés – az EP-kampány nagy témái Európában

A megélhetési válság, a migráció kérdése és egy új társadalmi szerződés – várhatóan ez lesz a három nagy téma, amely az Európai Unióban uralni fogja az EP-választási kampányt. Erről Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) európai parlamenti képviselő beszélt kedden, Déván tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ-es képviselő beszámolt arról, hogy az Eurobarometer 2023-as felmérései egyértelműen kimutatták, hogy az európai polgárok több mint 90 százalékát aggasztja a megélhetéshez szükséges kiadások emelkedése. „A megélhetési válságot az emelkedő üzemanyagárak, az energiaválság, az infláció, a felgyorsult zöld átmenet okozza, amely a legtöbb polgár számára elviselhetetlenné válik (…) A világon a leginkább az EU érzi nyomást az ukrajnai és az izraeli háborúk miatt, hiszen a két instabil térség hatása nálunk csúcsosodik” – mondta Winkler.

Véleménye szerint az európai parlamenti kampány második nagy témája a migráció kérdése lesz, amely 2015 óta folyamatosan foglalkoztatja a közvéleményt. Ugyanakkor a migráció témáját a szélsőjobboldali erők, de egyes tagállamok is opportunista módon használják. „Ausztria például az unióba tartó illegális migránsokra hivatkozva akadályozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását” – hozott példát az RMDSZ EP-képviselője.

A harmadik nagy téma az új európai társadalmi szerződés szükségessége, amely helyére teszi az emberek és a politikum közötti megállapodást. Az alapítók meghatározták az Európai Unió irányvonalát, de attól nagyon messzire eltávolodtunk az elmúlt 5 évben” – emelte ki Winkler Gyula. Az európai parlamenti képviselő úgy véli, itt az ideje, hogy az EU visszatérjen az alapító atyák értékeihez, és ne az ideológiák, hanem az emberek érdekében hozzon döntéseket. Rámutatott, hogy az európai zöld megállapodás nyomása alatt számos olyan ideológiai döntés született, amelyek figyelmen kívül hagyták az emberek igényeit, az őket terhelő költségeket és a társadalom alkalmazkodási képességét. „Nekünk az RMDSZ-ben az új európai társadalmi szerződés azt jelenti, hogy visszatérünk az alapító atyák értékeihez. Hisszük, hogy a politika az emberekért van, nem pedig ideológiákért” – fejtette ki a képviselő.