Megalakult a Lupényi Nők Szervezete

A lupényi Szakszervezetek Házában  tartották meg szombaton délután az RMDSZ Lupényi Nõk Szervezetének alakuló ülését és a Nõk Szervezete által kezdeményezett Országos Párbeszédsorozat Hunyad megyei konzultációját. Közel százan vettek részt az eseményen, zömében lupényi, urikányi és vulkányi hölgyek, de érkeztek a megye többi részébõl is vendégek, nõszervezeti tagok. A találkozón jelen volt Hegedüs Csilla RMDSZ kulturális fõtitkárhelyettes, az RMDSZ Nõk Szervezetének alelnöke.

Benedekfi Dávid lupényi RMDSZ-elnök házigazdaként szólt a jelenlevõkhöz, felidézve, hogy 25 évvel ezelõtt ugyanebben a teremben alapították meg az RMDSZ lupényi szervezetét, és örömmel állapította meg, az akkori alapítótagokból most is többen jelen vannak.

Winkler Gyula EP-képviselõ, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntõbeszédében hangsúlyozta, a megyei RMDSZ életében fontos szerepet játszik a kibontakozó nõi kezdeményezés, különösképpen, hogy idén a közösségégépítés éve van Hunyad megyében. “A közösségépítés mindig tevékenységünk középpontjában volt, de most a Szövetség megalakulásának 25 éves évfordulójára készülve, bõvíteni kell munkánkat, új ötletekre, új nézõpontokra, új hangokra van szükség, hogy közösségünket megszólítsuk. Ebbéli igyekezetünkben a Nõk Szervezete nagy segítséget tud nyújtani, ezért is üdvözlöm mindazokat a kolléganõket, akik idejüket, energiájukat, elképzeléseiket hozzáteszik Szövetségünk közösségépítõ munkájához” – fogalmazott Winkler Gyula, támogatásáról biztosítva a Nõk Szervezetének alapítóit.

Kitérve az EP-választásra, amely az RMDSZ legfontosabb politikai prioritása a következõ fél évben, Winkler Gyula ismertette a kampányra való felkészülés mozzanatait. Elmondta, február 10-én zárul a Hunyad megyei konzultáció, melynek segítségével a magyar közösség prioritásait, igényeit, RMDSZ-szel szembeni elvárásait szeretnék felmérni, február végén pedig megkezdõdik az EP-választáshoz szükséges aláírásgyûjtés. “Legalább 200 000 aláírással kell Erdély-szerte támogatni az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan kezdõdik Hunyad megyében a beiskolázási kampány, ennek elõkészületei zajlanak már, akárcsak a március 15-ei ünnepségek szervezése, hogy méltó módon emlékezhessenek meg nemzeti ünnepünkre.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nõk Szervezetének alelnöke ismertette a csíkszeredai kongresszus óta eltelt idõszak legfontosabb mozzanatait, a nõszervezetek megalakulását Erdélyben. “A Romániai Magyar Demokrata Szövetség érdekvédelmi szervezetként nap mint nap jelen van a magyarok életében, ezt a szerepvállalást kívánja gazdagítani a Nõk Szervezete” – mondta el tevékenységük fõ célját Hegedüs Csilla.

Kun Gazda Kinga, az RMDSZ Nõk Szervezetének Hunyad megyei elnöke a megyei célkitûzésekrõl beszélt, beszámolva ugyanakkor a tavalyi õszi megalakulásuk óta elért eredményeket. A választások eredményeképpen Antal Amália lett az RMDSZ lupényi Nõk Szervezetének elnöke, munkáját Pepelán Hilda vulkányi és Kiszely Mária Magdolna urikányi alelnök segíti. Az újonnan megválasztott elnök a közösség megerõsítését, a szociális és kultúra területén való szerepvállalást, de a hagyományos kézmûves tevékenységek elindítását is célként jelölte meg.  

Az ülés második részében, Hegedüs Csilla vezetése alatt, zajlott le az Országos Párbeszédsorozat Hunyad megyei konzultációja. A szombati eseményen részt vett és beszédet mondott Dézsi Attila volt Hunyad megyei prefektus, Széll Lõrinc, az MKT elnöke és Burján Gergely, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének politikai alelnöke.

Csütörtökön, január 30-án Petrozsényban is megalakult az RMDSZ Nõk Szervezete, amelynek része a petrillai és aninószai magyar közösség is. A szervezet elnöke Bogdán Ildikó lett, alelnök Babþan Judit és Dani Emese.