Meg kell védenünk az európai stratégiai infrastruktúrát

Az átfogó európai kikötői stratégia kialakítására irányuló erőfeszítései során az EU figyelembe kell vegye a kikötők fontos szerepét a nemzetközi kereskedelemben – fogalmazott Strasbourgban Winkler Gyula EP-képviselő, aki jelentős szerepet vállalt az átfogó európai kikötői stratégia kialakításáról szóló jelentés kidolgozásában.

A héten Strasbourgban ülésező Európai Parlament elfogadta az átfogó európai kikötői stratégia kialakításáról szóló jelentést, amelynek kereskedelmi vonatkozásaiért az RMDSZ EP-képviselője volt a felelős.

Válság idején a kormányok számára lehetővé kell tenni, hogy visszaszerezzék a kikötők feletti ellenőrzést. Meg kell erősítenünk az európai és tagállami jogszabályokat, hogy megvédjük kikötőinket. Mivel a kínai vállalatok közel kéttucatnyi európai kikötőben rendelkeznek részesedéssel, az EU-nak vészhelyzet esetén törvényes alapra van szüksége, hogy az operatív ellenőrzést visszavehesse. Napjainkban a geopolitikai feszültségek fokozódnak, emiatt nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az összes stratégiai infrastruktúránkat, beleértve az európai kikötőket. Erre most az európai kikötői stratégia alapján sor kerülhet” – összegezte Winkler Gyula az elfogadott dokumentum fontosságát.