Március idusa Hunyad megyében

Hagyományosan a legendás piski csata emlékművénél kezdődnek a magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepségek Hunyad megyében. A dél-erdélyi szórványközösségek idén is méltó módon készülnek március idusára.

Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom fontos csatája zajlott itt, Hunyad megyében. Erre emlékezünk, ebből merítünk erőt március idusán. Ma már tudjuk, hogy nem elég a szabadságot kivívni, jogainkat megszerezni, hanem újra és újra meg kell küzdeni, csak így tudjuk megtartani mindazt, amit közösségeink megszereztek. Márciusi ifjaink bátorságából, lelkesedéséből merítve készülünk a 2024-es csatákra, együtt, egymásra támaszkodva küzdünk azért, hogy győzzön a szabadság, győzzön az egyenlőség, és legfőképpen: győzzenek a magyarok!” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke Piskin, Petrozsényban, Déván és Vajdahunyadon vesz részt a március 15-ei ünnepségeken.

Március 15-én, pénteken 10 órától kezdődik a megemlékezés a római katolikus templomkertben, ahol fellép a vajdahunyadi kórus, szarvasi diákok mutatják be ünnepi műsorukat, majd a köszöntőbeszédeket követően koszorúzásra kerül sor. A Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai 12 órától Déván mutatják be ünnepi előadásukat. Ezt követően 13 órától Sztrigyszentgyörgyön a kultúrotthonnál kezdődik a megemlékezés és koszorúzás, míg Petrozsényban a református templomkertben koszorúznak, az azt követő emlékünnepséget az unitárius temlomban tartják.

A dévai magyarok 15 órakor gyülekeznek a református templomban, ahonnan a kezdő áhítatot követően felvonulnak a dévai református temetőig. Itt 15,45-kor kezdődik az ünnepi műsor, a Szivárvány nyugdíjaskórus közreműködésével. Az ünnepség végén a református temetőben felállított 1848-as hősök emlékművénél és a római katolikus temetőben lévő emlékoszlopnál helyezik el a kegyelet virágait.

Lupényban 17 órakor a református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, amit koszorúzás követ a római katolikus templomkertben lévő kopjafánál. Vajdahunyadon 16:30-tól a református templom előtti Petőfi Sándor szobornál helyezik el a kegyelet virágait, 18 órától a római katolikus templomban kezdődik az ökuménikus istentisztelet. A szászvárosi magyarok március 17-én, vasárnap  tartják ünnepi megemlékezésüket, amely 11 órakor kezdődik a római katolikus templomnál.